Davno je pametan svijet kazao da je najveća nepravda prema nejednakima jednako postupati! Međutim, koga to danas uopće zanima, ko se to uopće osvrće za pravdom, osim kad treba opravdati usko lične, kolonijalno-imperijalističke i hegemonistčko-kapitalističke interese. Iako Bošnjaci malo toga mogu učiniti na promjeni te globalne paradigme, mi navedenog moramo biti svjesni i postaviti se tako da u vlastitoj kući određujemo pravila ponašanja, odnosno da se borimo za sigurnost i zaštitu integriteta vlastitog doma i nacije. Za takvo što je potreban izuzetno visok nivo koordinacije ključnih bošnjačkih akademskih, kulturnih, vjerskih i stranačkih organizacija. Po tom pitanju nema niti smije biti dilema!

S obzirom na navedeno valja ponoviti da Bosna i Hercegovina nije poput drugih zemalja, da njen ustavni, administrativni i politički sistem nije identičan ostalim evropskim sistemima, a što možemo zahvaliti međunarodnoj zajednici, koja je skrojila naše ustavno uređenje.

Iz navedenog proističe da pred Bosnu i Hercegovinu licemjerna međunarodna zajednica ne bi smjela postavljati zadatke kao što ih može postavljati pred ostale zemlje, jer je ista ta međunarodna zajednica odgovorna za ovakvo uređenje zemlje, za degradaciju vladavine prava i demokratskih načela. Kako ih nije sram od Bosne i Hercegovine zahtijevati ispunjenje “uslova” kao i od drugih zemalja, a znaju da su u našoj državi svojom popustljivom politikom ostavili sljedbenike fašističkih, agresorskih, zločinačkih i genocidnih politika!? Znam, mnogi Bošnjaci zarad svojih pozicija bježe da ovu istinu iznesu ondje gdje to treba kazati, u institucijama Evropske unije i Vijeća Evrope!

Stoga ne čudi što je prije nekoliko dana iz Uprave za susjedstvo i proširenje EU poručeno da ostale zemlje zapadnog Balkana neće čekati na Bosnu i Hercegovinu te da se Bosni i Hercegovini ne može pristupati drugačije negoli drugim zemljama. Problematične tačke za njih su Ustavni sud i struktura vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kad čovjek ovo čuje ne zna da li bi se smijao ili plakao. Svako poređenje Bosne i Hercegovine s ostalim zemljama, ne samo zapadnog Balkana, nego i mnogo šire toliko je besmisleno, suludo i zlobno da normalan čovjek to teško može razumjeti. Te evropske birokrate ponašaju se krajnje nekorektno stavljajući Bosnu i Hercegovinu u istu ravan s ostalim zemljama zapadnog Balkana. Zapravo, ne čude toliko te i takve birokrate i njihove kvaziporuke, koliko čudi pasivnost Bošnjaka i njihovih političara, kao i ostalih patriota ove zemlje, da jasno i glasno poruče da Bosna i Hercegovina nije poput ostalih zemalja, te da lobiraju na tom polju.

U ovoj zemlji su u njene institucije vlasti smješteni subjekti koji su stajali iza genocida, vlast ove zemlje čine političke partije koje njeguju tekovine UZP-a, kvazitvorevinu i zločinačku organizaciju takozvanu Herceg Bosnu, u ovoj zemlji i dalje postoje subjekti koji je urušavaju, otvoreno i bez ozbiljnijih sankcija, a kad do sankcija i dođe onda se nastoji to iznivelirati pa se nađe neki razlog da se i Bošnjaci discipliniraju. Znači, nekoć agresori na ovu zemlju sad upravljaju ovom zemljom, a sve pod patronatom međunarodne zajednice. Salto mortale!

Da se ne lažemo. Znaju evropske birokrate da su u Bosni i Hercegovini instalirali frankenštajnovski pravno-politički okvir, da su zločince i poklonike zločina, od genocida do UZP-a, ostavili u institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini, sve oni to itekako dobro znaju, ali... ključno pitanje, pitanje svih pitanja jeste ko će prije doći do tih birokrata i izlobirati ih, ugoditi im, “kupiti” ih, pripaziti ih, i tu sva priča počinje i završava. Ne zanimaju njih ni genocid, ni patnja kroz koju prolazimo, ni urušavanje ustavnog poretka u Bosni i Hercegovini! Jasno se vidi čiji su to ljudi, samo malo pažljivije ako pogledamo.

Velikohrvatski i velikosrpski sistemi rade danonoćno na lobiranju čime dobijaju vjetar u leđa svojim destruktivnim politikama, uz vrlo jasan dogovor koji se ogleda u tobožnjem sankcioniranju srpsko-hrvatskih opstrukcionista, a u suštini ti isti oprukcionisti preko evropskih birokrata, gdje Visoki predstavnik zauzima visoko mjesto, provode srpsko-hrvatsku političku agendu. Odjednom su za evropske birokrate sporni Ustavni sud, ustavno uređenje, organizacija institucija u Bosni i Hercegovini. Što li? Dozvolite da im ne vjerujem, ni jednog slova, ni jedne jedine riječi im ne vjerujem, niti bi im Bošnjaci smjeli vjerovati.

Ponovo naglasimo da nijedno slovo Ustava ne smije biti promijenjeno ako neće biti promijenjena cijela ustavna struktura. Ako im dopustimo da demontiraju Ustavni sud, a što će sasvim sam siguran biti učinjeno na štetu Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i svakog normalnog građanina ove zemlje, bit će izvršene krupne parcijalne izmjene Ustava koje će oslabiti mehanizme zaštite vladavine prava, teritorijalnog integriteta, subjektiviteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Zar ovakvu Evropu uopće zanima Bosna i Hercegovina, zar im vjerujete da žele dobro građanima ove zemlje, a posebno Bošnjacima? Njih ne zanimaju racionalni argumenti, njih ne zanima naš položaj žrtve, obespravljenih građana, dobronamjernih ljudi, plemenitih Bošnjaka itd. Ne, njih to ne zanima. Njih zanimaju samo i isključivo privilegije i povlastice, novac i pozicije, što se današnjim jezikom naziva lobiranjem! S tim u vezi obaveza je svakog bošnjačkog političara, svakog patriote ove zemlje da što efikasnije razvija lobističku mrežu, da traži ljude i iznalazi sredstva kako bi ova država bila spašena, a Bošnjaci kao njen najbrojniji narod prodisali punim plućima, baš kao i sve patriote ove zemlje.

Zapamtimo! Svaki izvještaj o Bosni i Hercegovini koji nam čitaju bilo predstavnici organa Vijeća Evrope, bilo predstavnici Evropske unije prethodno je pripremljen u Bosni i Hercegovini, samo je pitanje ko ga je pripremio? Jesu li taj izvještaj pripremali subjekti čiji su interesi protkani velikosrpskim ili velikohrvatskim interesima? Jesu li do sricatelja izvještaja doprli možda i neki patriotski subjekti, imaju li Bošnjaci tome pristup i koliko se za njega bore.

Golema su tu lobiranja, utjecaji i pritisci! Takvi izvještaju bivaju poslani u navedene organizacije kako bi dobili na težini kao zvanični stavovi. Dovoljno je samo da pogledate i analizirate ko radi u predstavništvima Evropske unije i Vijeća Evrope u našoj zemlji, pa ako hoćete i ostalih stranih institucija, ko su ti ljudi, kolike su to patriote, šta je njihov interes, čiji su?

Tek kad kvalitetno odgovorimo na navedena pitanja, tek kad se kvalitetnije zainteresiramo za dublji upliv unutar stranih institucija u Bosni i Hercegovini moći ćemo očekivati ozbiljnije iskorake, kao i daleko realnije poteze od pukih izvještaja i nekakvih rezolucija koje bivaju mrtvo slovo na papiru. Bošnjaci, probudimo se, krajnje je vrijeme!