Sead Omeragić rodio se u Trebinju 1958. godine, gdje je završio gimnaziju, a Studij Svjetske književnosti, bibliotekarstva i scenskih umjetnosti diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na početku novinarske karijere radio je kao novinari i urednik lokalnog lista Glas Trebinja i kao dopisnik revijalne štampe u Sarajevu. Od oktobra 1991. novinar je Slobodne Bosne, čiji je jedan od osnivača i u kratkom periodu zamjenik urednika.

Od januara 1993. godine novinar je sedmičnika Ljiljan, a od 1999. do 2003. urednik ovog lista. Bio je i zamjenik urednika u dnevnom listu SAN (Sarajevske novine). Omeragić je radio za dvadesetak redakcija na različitim uredničkim mjestima, a istako se i kao ratni reporter. U novije vrijeme radio je na portalu Patria, a penzionisao se kao urednik Bosna Globala. Redovni je kolumnista lista “Stav”.

Poslušajte njegova sjećanja na Aliju Izetbegovića, na period kada je zbog pisanja u “Ljiljanu” očekivao upad tada režimske policije “Alijanse za promjene”, o vremenima kada je proživljavao prijetnje, o sazrijevanju i simptomima bolesti bošnjačkog naroda, o obavještajnim igrama oko bošnjačkog naroda, njegova sjećanja na Aliju Isakovića koji se još 1962. izjašnjavao Bošnjakom, o njegovim predviđanjima za lokalne izbore…

“Problem koji neki imaju sa SDA jeste ustvari problem sa Bošnjacima, kako politički ukrotiti Bošnjake koje se želi napraviti politički nebitnim i marginalnim pojavama”, upozorava Omeragić i dodaje da u SDA nikada nije bilo radikalizma te objašnjava zašto se SDP pretvorio u ono što je danas.

Sead Omeragić bio je i haški svjedok protiv agresorskih ratnih zločinaca.

Omeragić zagovara probosansko političko jedinstvo, tvrdi da ne postoji bošnjački nacionalizam. argumentirano kritizira vlast trojke, navodi šta je koštalo Fadila Novalića zatvora, zašto se trojka zadužuje, o stanju bošnjačke inteligencije, o bošnjačkom nacionalnom pitanju, a daje i kratki historijski pregled ključnih tački koje su obilježili bošnjački narod.