Kao rijetko kada, malo ko se ove godine usudi predvidjeti ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Ime ovogodišnjeg dobitnika švedska Akademija će objaviti u četvrtak, 7. oktobra. No, oni koji se usude kladiti tvrde da ove godine dobitnik neće biti niko od “zapadnjaka'.

Osim pobjednika iz 2017. godine, Britanca japanskog porijeka, Kazua Ishigura, svi autori nagrađeni Nobelovom nagradom za književnost u posljednjih devet godina bili su iz Evrope ili iz Sjeverne Amerike, od Boba Dylana do Petera Handkea i Louise Glück, prošlogodišnje dobitnice.

Ove godine neki od favorita su Južnokorejanac Ko Un, Ngugi wa Thiong'o iz Kenije ili Can Xue iz Kine a tu su i Vikram Seth iz Indije, Jamaïca Kincaid sa Kariba ili Maryse Condé s otoka Guadeloupe.

Najveći je favorit ove godine Japanac Haruki Murakami, uvijek citiran i čitan a nikada nagrađen pa mnogi misle da je konačno došlo vrijeme za nagradu tom 72-godišnjem piscu.

Uz njega se nagradi nadaju i Ruskinja Ludmila Ulitskaya, Mađar Peter Nadas, Francuz Michel Houellebecq i Albanac Ismaël Kadaré. Oni su na vrhu liste potencijalnih dobitnika uz Kanađanke Anne Carson i Margaret Atwood te Amerikanke Joyce Carol Oates i Joan Didion.

Kao i prošle godine, a zbog zdravstvenih ograničenja proizašlih iz pandemije Covid-19, ni ovoga puta neće biti svečanosti dodjele nagrada, a dobitnici različitih Nobelovih nagrada primit će svoja priznanja u zemlji prebivališta, osim one za mir za koju još uvijek postoje male šanse da će biti lično dodijeljena u Oslu.

Uz nagradu se dodjeljuje i 980.000 eura.