"Na intenzivnoj su njezi anesteziolozi, medicinske sestre i tehničari te spremačice angažirani i danju i noću. Svakodnevni rad zahtijeva sprovođenje intenzivnog reanimacionog tretmana životno ugroženih pacijenata. U našoj intenzivnoj njezi respiratornog centra hospitalizirani su pacijenti zbog težine općeg stanja i potrebe za intenzivnom reanimacionom terapijom i kontinuiranim monitoringom.

Tu su najteži pacijenti koji se svakodnevno bore za život, a mi se svakodnevno borimo za svaki dah pacijenta. Ulazak u intenzivnu njegu podrazumijeva zaštitnu opremu pod kojom nije nimalo lahko biti poslije nekoliko sati i vi morate praviti zamjenu kadra tako da se on naizmjenično smjenjuje prilikom ulaska u intenzivnu njegu. Tu su pacijenti koji se vrlo često moraju stavljati na respirator, zahtijevaju respiratornu potporu, a anesteziolog pažljivo odabire parametre kao što je procent kisika, protok kisika, disajni volumen i jednostavno parametre prilagođava pacijentovom općem stanju.

Da nije respiratora, mnogi pacijenti se ne bi mogli oporaviti. Mi smo za mnoge pacijente zadnja osoba koju on vidi i nije se lahko nositi s tim situacijama. Mi često slušamo njihove posljednje želje i molbe. Onda slijedi dalje. Morate obavijestiti familiju i reći da mu je najmilija osoba preminula, nečija majka ili dijete. Morate tješiti ljude. To su potresne scene na koje se nikada ne možete naviknuti. KCUS je nosilac svih ovih poteškoća, i to ljudi prepoznaju. Napisi po medijima su neosnovani, KCUS je ustanova bez koje se ova pandemija ne bi mogla iznijeti. COVID je izuzetno teško oboljenje, vrlo zarazno.

Sada nam dolaze pacijenti u vrlo teškom stanju, imate pogoršanje nakon nekoliko dana i umire se vrlo brzo. Prije smo imali sliku kada imate pogoršanje nakon 10 ili 11 dana. Mislim da su se trebale rigorozne mjere sprovesti na vrijeme, a one nisu provedene i sada se plaća cijena. Ja sam preboljela COVID i bila sam u izuzetno teškom stanju. Borila sam se pod kiseoničkom potporom u januaru i februaru za svoj život, a sada se ponovo borim za živote drugih."

VIŠE O TEMI:

POTRESNA REPORTAŽA S KCUS-a: Borba za svaki dah pacijenta

ŠEF KLINIKE ZA INFEKTIVNE BOLESTI KCUS-a: Mi smo na usluzi našim građanima dok ne padnemo snogu

Dragana Miličević: Ne možete mi reći da se ne borimo, ne možete mi reći da se ne brinemo, ne možete mi reći da ne postoji COVID