Jedan od vodećih svjetskih promotora halal turizma britanski Halal Travel Guide predstavio je Bosnu i Hercegovinu kroz tekst koji pojašnjava 7 razloga zašto bi svaki musliman trebao posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

"Na šta pomislite kada čujete riječ 'Bosna'? Nije tako često navedena kao turistička žarišta ili destinacija na popisu. Bosna je pravi skriveni dragulj sa svojim prekrasnim planinskim pejzažom, toplim gostoprimstvom i odličnim odnosom cijene i kvalitete usluge. Za muslimanske putnike, Bosna nudi dodatnu udobnost. S obzirom da se tamo lahko može pronaći sve što je muslimanima potrebno, na primjer, halal hrana, objekti za molitvu i stoljetna islamska baština", piše Soumaya T. Hamdi, osnivačica Halal Travel Guide.

Na prvom mjestu njihove liste sedam razloga zašto bi svaki musliman trebao posjetiti Bosnu nalazi se islamsko naslijeđe, zatim sigurnost i pogodnost destinacije za muslimane, a na trećem mjestu je objašnjeno zašto je Sarajevo poznato kao 'Jerusalem Evrope'. Na četvrtom mjestu izdvojeno je bogato kulinarsko nasljeđe koje je dostupno uglavnom halal. Na petom mjestu liste je odnos kvalitete i vrijednosti sa cijenom, a na šestom autorica ističe da kakav god odmor da planirate, Bosna i Hercegovina ima za svakoga ponešto tokom cijele godine.

Na kraju liste se nalazi ocjena pejzaža kojim dominiraju zelene rijeke, veličanstvene planine i zimzelene doline… 'Bosna i Hercegovina ima spektakularan krajolik. To je savršena destinacija za opuštanje, opuštanje i oduševljenje prirodom'.

Iz Halal Travel Guide poručuju da sljedeći put kada planirate odmor, Bosnu možete smatrati svojom destinacijom!