Emocionalna inteligencija i njeni elementi u životu poslanika Muhammeda alejhiselama, tema je magistarskog rada hafiza Nedima Botića koji je javnosti poznat kao motivacioni govornik, kojeg mladi vole slušati. Izdao je dvije knjige i obje su neka vrsta podrške svima koji prolaze kroz teške životne probleme, a svojim magistarskim radom je pokazao da se emocijama zna baviti na naučnom nivou.

Promocija i svečanost odbrane njegovog magistarskog rada upriličena je u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta Bihać, a Komisija je rad ocijenila najvišom ocjenom, preporučivši autoru da rad izda kao svoju treću knjigu.

-Kandidat je rad obradio s punom naučnom zrelošću i odgovornošću. Prilikom izrade rada pokazao je zrelost i samostalan pristup u primjeni metodologije znanstveno-istraživačkog rada. Koristim priliku da napomenem kako je Nedim Botić najbolji student s kojim se ponosimo. On je na dodiplomskom studiju imao prosjek 9,58 i to je najveći ostvareni prosjek na odsjeku islamske vjeronauke od osnivanja Fakulteta, a na drugom ciklusu je imao prosjek 9,75. Uvijek je svojim radom doprinosio i doprinosi promociji našega fakulteta u medijima i društvenoj zajednici. Ovaj rad je veoma značajan prilog znanstveno-istraživačkoj analizi jezika islamske terminologije na bosanskom govornom području – kazao je prof. dr. Fuad Sedić, član Komisije.

Botić je prije obrazloženja rada govorio o svom životnom iskušenju i borbi sa teškom bolešću što mu je, kako je istakao, pomoglo da se detaljnije i ozbiljnije bavi temom emocionalne inteligencije.

-Emocionalna inteligencija je ustvari naša svijest o samim emocijama. Dakle, prvo trebamo spoznati sebe i svoje stanje, a onda da učimo kako sebe da regulišemo i samoregulišemo. Emocije treba usmjeriti u pozitivnom i konstruktivnom smjeru. U radu su navedeni načini na koje islam utječe na usvajanje pozitivnih vještina, te kako gleda na teže emotivne reakcije kao što su srdžba i tuga. U tom smislu je i hadis 'Ko se od vas naljuti, neka šuti' i to je hadis koji je meni dosta puta u životu pomogao - kaže hafiz Botić.