Na 17. izdanju festivala književnosti Vrisak u Rijeci, proglašen je dobitnik V.B.Z.-ove nagrade. Dobio ju je Goran Samardžić, pisac i pjesnik iz Sarajeva, koji je primio nagradu od 15.000 eura, za svoj roman “Grobar pasa”, objavio je hrvatski portal artkvart.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 108 različitih rukopisa koji su se isticali raznolikošću u temama i stilovima, što je žiriju, kao i svake godine, otežalo odabir. U drugom krugu takmičenja, članovi žirija kojeg su činili Vanja Kulaš, Strahimir Primorac, Mile Stojić, Drago Glamuzina te predsjednica žirija Jagna Pogačnik, odabrali su pet romana koji su prema njihovom mišljenju, svojom kvalitetom i originalnošću nadmašili ostale.

Goran Samardžić je istaknuti sarajevski pisac, pjesnik i izdavač, rođen 1961. godine. Diplomirao je književnost u Sarajevu, a tokom svoje bogate karijere radio je kao novinar, urednik, promotor i priređivač. Suvlasnik je jedne od najznačajnijih izdavačkih kuća u regiji, „Buybook“, koja je značajno utjecala na književnu scenu Balkana.

Samardžić je pisao poeziju, prozu i književne prikaze, a njegovi radovi su prevođeni na strane jezike i uključeni u antologije poput „Best European Fiction 2011“. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, kako za prozu, tako i za kratke priče. Njegova djela često su tematizirala intimne ljudske borbe, društvene promjene te gubitke i pobjede pojedinca.