Ambasador Republike turske u Beogradu Hami Aksoy posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), gde je razgovarao sa delegacijom BNV predvođenom novim predsjednikom Adelom Slatinom. U pratnji ambasadora bio je i generalni konzul Turske u Novom Pazaru, Osman Pešmen. Tokom susreta, naglašena je važnost nastavka saradnje između dvije strane, javlja Anadolu.

Razgovarano je o dosadašnjim dobrim odnosima, pri čemu su istaknuti zajednički projekti i inicijative koje su realizovane u Sandžaku. Ambasador Aksoy je naglasio da su turski i bošnjački narodi braća i da će se ta bratska veza nastaviti jačati kroz buduće projekte i aktivnosti.

„Iskoristio sam priliku da i lično novom predsjedniku uputim čestitku i da mu prenesem poruku da će Republika turska i sve njene institucije biti uz sve projekte BNV i u narednom periodu. Svjesni smo da je BNV krovna institucija Bošnjaka koja se bori za ostvarivanje prava u oblasti jezika, kulture i informisanja. Sa našim institucijama, kao što su TIKA i Institut 'Yunus Emre', realizovaćemo i dalje brojne plodonosne projekte. Na sastanku sam naglasio i važnost toga što je jedan predsjednik BNV iz Priboja, jer Sandžak čine i Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, i bitno je da čovjek iz tog kraja predstavlja sve Bošnjake. Naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan se u Njujorku, na marginama sjednice UN, sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gde su razmatrali narednu posjetu Erdogana Srbiji. Iskoristiće se prilika da se održi i sastanak Visokog saveta za saradnju između Turske i Srbije. Kada god naš predsjednik posjeti Srbiju, on se susretne i sa liderima iz ovog regiona, pa je ta buduća posjeta veoma bitna“, izjavio je za Anadolu ambasador Hami Aksoy.

Predsjednik BNV-a, Adel Slatina, zahvalio je ambasadoru na dosadašnjoj podršci i izrazio nadu za još čvršću saradnju u budućnosti.

“Posjeta ambasadora Aksoya mi je draga i veoma važna. Od njega sam, nakon preuzimanja dužnosti predsjednika BNV, dobio prvu čestitku, a on je i prvi visoki zvaničnik sa kojim sam se sastao. Bitna nam je podrška koju Turska pruža BNV-u kao krovnoj instituciji svih Bošnjaka u projektima, u obrazovanju, u očuvanju tradicije i kulture. Razgovarali smo o mnogim projektima, na temu obrazovanja naših studenata u Turskoj, o stipendiranju naših studenata, pokrenuli smo temu uspostavljanja saradnje Državnog univerziteta u Novom Pazaru sa univerzitetima u Turskoj u vezi sa studiranjem i razmjenom studenata. Ja dolazim iz zdravstva, pokrenuli smo temu i zdravstvene politike u Sandžaku. Dobili smo obećanja o pomoći Turske u vidu aparature koja je potrebna sandžačkim bolnicama i domovima zdravlja, kao i o edukaciji naših mladih ljekara u Turskoj, to su nam u narednom periodu neki ciljevi. Zamolio sam turskog ambasadora da otvore u Limskoj dolini turske kulturne centre, gdje bi se izučavao turski jezik. Dogovorili smo otvaranje jedne takve kancelarije u Priboju, a ostali su detalji koje ja kao predsjednik BNV-a treba da dogovorim sa predsjednikom opštine“, izjavio je Slatina nakon sastanka.

Ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoy tokom dana sastaće se u Tutinu i Sjenici sa predsednicima tih sandžačkih opština, Selmom Kučević i Munibom Mujagićem.