Močioci su selo koje je od Sarajeva udaljeno oko 7 km zračne linije na sjevernu stranu. Premda se na osnovu seoske nekropole stećaka i nišana može zaključiti da je naselje vrlo staro iz nepoznatih razloga u osmanskim izvorima selo nije popisivano, ili je popisivano pod drugim danas nepoznatim nazivom. Godine 1879. u selu je popisano 126 grko-istočnjaka; godine 1885 – 143 istočno-pravoslavna. Godine 1910. u Močiocima je popisano 225 srpsko-pravoslavnih, godine 1991. u Močiocima su popisana 74 Srba.

Na području sela nalaze se dvije nekropole stećaka. Na lokalitetu Gröko greblje, u Donjim Močiocima, na brijegu, nalazi se nekropola sa 62 stećka (37 sanduka i 25 sljemenjaka). Ukrašeno je 8 primjeraka, i to 4 sanduka i 4 sljemenjaka. Njihovi ukrasni motivi su: polumjesec, rozeta, jabuka, mač, sitlizirani križ, svastika, predstava psa i ruke u oklopu. Spomenici su orijentirani u pravcu Z – I, u nizovima.

Oko 200 m zapadno nalazi se staro muslimansko groblje.

U Donjim Močiocima, ispod brda Palež, oko 500 m od prethodne nekropole, nalazi se osamljen stećak u obliku sljemenjaka sa postoljem. Ukrašen je. Niegovi ukrasni motivi su: dvostruka spirala u obliku ljudske figure, biljna stilizacija sa tri para spirala, niz kružnih vijenaca sa dršcima i motiv sličan ljudskoj figuri. Spomenik je orijentiran u pravcu SI – JZ.

Nekropola sa stećcima i nišanima Griko grobljel Svatousko groblje (Greblje) u selu Donji Močioci, u općini Stari Grad – Sarajevo, proglašena je nacionalnim spomenikom. Kompleks nacionalnog spomenika čine nekropola sa 61 stećkom, 15 nišana i jedan osamljeni stećak koji se nalazi izvan nekropole. Jedan nišan piramidalnog završetka ukrašen je motivima luka i strijele, polulopti, pravougaonika, sablje i čomage (štapa).

Od strane Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH muslimansko groblje s nišanima iz Močioca definirano je kao „muslimansko groblje iz prelaznog perioda, što indicira na kontinuitet življenja na navedenom prostoru" i, s tim u vezi, datirano je u drugu polovinu 15. vijeka i u 16. vijek. Prelazni oblici najstarijih nišana, od stećka do nišana, u Močiocima se ogledaju u ,značajnim uticajima srednjovjekovnog tradicionalnog načina izrade nadgrobnog spomenika – stećka. "

Autorova istraživanja starog muslimanskog groblja u Močiocima, pokazuju: Nišan u obliku stuba sa piramidalnim završetkom, dimenzija 105 x 44 x 30 cm, nije ukrašen sabljom već kratkim tubastim mačem. Najveći nišan groblja, dimenzija 200 x 59 x 30 cm, sa završetkom na sljeme, leži oboren. Ukrašen je polujabukom. Jedan nageti nišan dimenzija je 140 x 60 x 30 cm.

Motiv luka i strijele tipološki pripada srednjovjekovnom bosanskom luku. Svi nišani Močioca, kao i susjedni stećci, orijentirani su u pravcu I – Z.

(Ibrahim Pašić, Od stećka do nišana u BiH, BZK Preporod, Sarajevo 2017)