Sinead O'Connor, slavna irska pjevačica, umrla je na današnji dan prošle godine u 56. godini života.

Ova pjevačica postala je svjetska zvijezda 1990. godine svojom legendarnom obradom Princeovog hita “Nothing Compares 2 U”.

Muzičarka, koja je promijenila ime u Shuhada' Sadaqat 2018. godine kada je odlučila prihvatiti islam, rekla je tada da je islam 'svjetlo njezina života'.

Sinead O'Connor je bila i politička aktivistica, a njeni stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju djece često su izazivali kontroverze u Irskoj i svijetu. Posebno su poznati njezini javni istupi protiv Vatikana, kao kada je 1992. u emisiji Saturday Night Live poderala fotografiju Ivana Pavla II te kada je 2009. napala Benedikta XVI da zataškava slučajeve seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika.

Tokom karijere sarađivala je s mnogim muzičarima te učestvovala na brojnim humanitarnim koncertima.

Godine 1990. Sinéad O'Connor dospjela je na muzički vrh zahvaljujući pjesmi koju je komponovao Prince nekoliko godina ranije, Nothing Compares 2 U. Obrijana glava irske umjetnice i njen anđeoski glas obišli su svijet, ali taj je uspjeh skupo platila, jer se sa njim nikada nije mogla emocionalno nositi.

Godinu dana prije smrti, Sinéad je doživjela najveći gubitak koji majka može doživjeti, gubitak djeteta. Shane O'Connor pobjegao je iz bolnice u koju je primljen zbog opasnosti od samoubistva, a dva dana kasnije pronađeno je njegovo tijelo. Pjevačica razmišlja da tuži bolnicu Tallaght u Dublinu ako postoji neka vrsta nemara.

Njena životna priča nije bila bez problema i nevolja. Dvije godine nakon velikog hita, Sinéad je bila u središtiu jednog od brojnih skandala kada je uništila fotografije pape Ivana Pavla II u emisiji Saturday Night Live s čvrstom namjerom da osudi seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane svećenstva. Taj je čin značio veto za nju u svim američkim medijima i njen umjetnički pad.

Dijagnosticirana je 2003. godine s raznim mentalnim bolestima, uključujući tešku depresiju i bipolarni poremećaj, Sinéad je djelovala kao hodačica po užetu na tankoj granici između života i smrti između više pokušaja samoubistva.

Godine 2015. otkazala je turneju zbog psihičkih problema, predozirala se i prekinula bilo kakav odnos s porodicom; sljedeće godine službeno su proglasili njezin nestanak, iako su je kasnije pronašli u hotelu u Chicagu, a 2017. na Facebooku je postavljena dirljiva snimka iz motela u New Jerseyju na kojoj se vidi u potpunom očaju.

"Mentalna bolest je poput droge, a još je gora stigma, nije važno ko si ti", ispričat će kasnije.

Više puta je bila žrtva vlastitih riječi i iskustava. Priznala je da je lezbijka, a kasnije je to negirala, rekla da je U2 imao demonski uticaj u Irskoj, optužila je američkog komičara Arsenija Halla da je opskrbljivao Princea drogom, zlostavljala ju je majka, bila je ovisna o travi više od tri desetljeća, često je lutala ulicama dezorijentirana i loše odjevena, predstavljala se kao svećenica disidentskog katoličkog reda Tridentina, a pet godina prije smrti objavila je javnosti da je primila islam pod imenom Shuhada 'Sadaqat.

Sinéad se udavala četiri puta i rodila je četvero djece. Prvi s muzičarem i koproducentom Johnom Reynoldsom, ocem njezina sina Jakea; drugi s novinarom Nicolásom Sommerladom, treći s muzičarom Steveom Cooneyjem i posljednji s Barryjem Herridgeom, terapeutom specijaliziranim za detoksikaciju. Troje djece plod su drugih veza. S kolumnistom Johnom Watersom ima kćer Roisin, Shanea je rodila u vezi sa folk muzičarom Donalu Lunnyjem, a Yeshuu sa biznismenom Frankom Bonadijem.