Talijanska diva Gina Lollobrigida, koju smatraju ikonom talijanske kinematografije i jednom od najglamuroznijih glumica zlatnog doba Hollywooda, odlučila je ponovo okušati političku sreću pa će se u 95. godini života kandidovati za mjesto u Senatu na listama jedne ljevičarske koalicije na izborima zakazanim za septembar.

Legenda talijanskog filma i dobitnica Zlatnog globusa, Lollobrigida je upravo napunila 95 godina, ali želi natjerati Talijane da glasaju za nju za novi saziv Senata. Na izbore izlazi kao kandidatkinja novog euroskeptičnog političkog saveza, koji se protivi slanju oružja Ukrajini i "ratnohuškačkom atlantizmu", saveza koji podržavaju, između ostalih snaga, Komunistička partija i socijalisti.

Nije luda, kazala je u intervjuu nedavno objavljenom u listu Corriere della Sera, jednostavno je "umorna od slušanja političara kako govore bez postizanja rješenja".

"Dok god imam energije, koristit ću je za važne stvari, posebno za svoju zemlju", kaže ona, priznajući da će se, ako bude izabrana, boriti "da narod odlučuje, od zdravlja do pravde". "Italija ima problema, želim učiniti nešto dobro i pozitivno", tvrdi ona.

Protagonistica brojnih filmova kaže da je odluku donijela nakon razgovora sa svojim odvjetnikom Antoniom Ingroiom i potaknuta svojim najvećim nadahnućem, Mahatmom Gandhijem.  Još ne zna hoće li ići u kampanju, ali priznaje da je voljna to učiniti ako bude potrebno.

Lollobrigida je već okušala sreću u svijetu politike 1990-ih, kada se kandidirala za Evropski parlament na listi sa demokratima Romana Prodija, ali nije izabrana.

Ankete za vanredne izbore zakazane za 25. septembar kao favorite navode konzervativnu koaliciju koju čine Forza Italia, predvođena Silviom Berlusconijem, te ekstremno desnu Braću Italije, predvođenu Giorgiom Meloni te Ligu na čijem je čelu Matte Salvini.

Berlusconi, koji četiri dana nakon izbora puni 86 godina, nedavno je rekao da razmišlja o kandidaturi za senatora, doma iz kojeg je izbačen 2013. godine nakon što mu je na sudu pravosnažno potvrđena presuda za prevaru, zbog koje se nije mogao kandidovati na izborima nekoliko godina.