Basepaws je firma sa sjedištem u Kaliforniji koja analizira gene kućnih ljubimaca, prvenstveno mačaka i pasa, kako bi pratila njihovo zdravlje i pružila personalizirane tretmane. Sada su, uz pomoć svog glavnog veterinara, Ernieja Warda, pokušali predvidjeti kako će se naši ljubimci prilagoditi promjenama koje se očekuju u nadolazećim tisućljećima. Također su iskoristili magiju generativne umjetne inteligencije da pokažu kako bi te promjene izgledale.

Iako takve dugoročne prognoze obično nisu baš precizne, ova spekulativna vježba, osim zabave, otvara prozor u budućnost kome je teško odoljeti. Prema Wardu, dva su moguća scenarija. Prvi će obilježiti globalno zatopljenje i porast temperatura. Drugi je hipotetsko novo ledeno doba.

Porast temperature neće utjecati samo na morfologiju životinja, već i na način na koji se ljudi o njima brinu i hrane. Ward tvrdi, u izjavama koje prenosi Interesting Engineering, da će nedostatak resursa tokom ovog razdoblja uzrokovati smanjenje mišićne mase pasa. Budući da imaju manje mase tijela, životinje trebaju manje hrane, troše manje energije i lakše se hlade. To smanjenje površine kože, kaže Ward, imat će još jednu prednost: štiti pse od povećanog ultraljubičastog zračenja i, u nekim slučajevima, uzrokuje da razviju tamniju kožu.

Dlaka više neće služiti za zaštitu životinje od hladnoće i postupno će nestati. Psi će, kaže istraživač, postati aktivniji noću te će povećati veličinu glave i ušiju, što će im pomoći u borbi protiv vrućine. Druga moguća posljedica globalnog zatopljenja je nestašica vode. Ako se to dogodi, psi će pretrpjeti promjenu u svom metabolizmu koja će im omogućiti da provedu duga vremena bez potrebe za hidratacijom.

Prijetnja klimatskih promjena tjera nas da zaboravimo da Zemlja trenutno proživljava neuobičajeno toplo razdoblje u svojoj historiji. U posljednjih 2,6 miliona godina glacijacija je bila norma, ali istraživači vjeruju da promjene u veličini naše orbite, obliku i nagibu Zemljine osi—što čini utjecaj sunčevog zračenja intenzivnijim—i aktivnost čovjeka uzrokuju da to više nije tako.

Ako nas temperature planete dovedu do novog ledenog doba u nadolazećim tisućljećima, psi će se zaštititi od hladnoće razvijanjem gušćeg, debljeg krzna kako bi ih grijali.

Ward kaže da nauka trenutno ne može predvidjeti hoće li to dovesti do većih ili manjih pasa, ali može predvidjeti da će životinje razviti više tjelesne masti koja će služiti kao rezerva energije. Osim toga, mogli bi postati sličniji vukovima i razviti jače mišiće koji im pomažu da budu brži i love. Pogotovo ako je ovo novo ledeno doba ekstremno i životinje su prisiljene takmičiti se s ljudima i drugim vrstama za hranu i sklonište.

Međutim, najnovija naučna otkrića čine ovaj scenario malo vjerovatnim. Zemlja je izašla iz svog posljednjeg ledenog doba prije otprilike 12.000 godina i čini se da se sljedeće ledeno doba neće dogoditi za sljedećih 50.000 godina, prema studiji koju su u časopisu Nature objavili naučnici Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime u Njemačkoj.