Bivša odgajateljica iz Francuske Sophie Rollet cijelo je desetljeće sama provodila istragu kako bi dokazala odgovornost američke kompanije automobilske opreme Goodyear za smrt supruga Jean-Paula u sudaru povezanim s gumama tog proizvođača.

Istraga 50-godišnje majke troje djece konačno se prošle sedmice isplatila, kada je policija pretresla podružnice Goodyeara u Evropi, uključujući sjedište u Bruxellesu, u sklopu istrage ubistva iz nehata.

U svojoj kamenoj kući u Geneyju, selu u istočnoj Francuskoj, Rollet je godinama svaki dan sjedila pred računarom i pomno pratila tragove, proučavala podatke i članke o svim saobraćajnim nesrećama koje se dovode u vezu s eksplozijama određenog modela Goodyearovih guma.

Jean-Paul je umro 25. jula 2014. na autocesti A36 u istočnom departmanu Doubs u dobi od 53 godine.

Bio je na putu kući nakon obavljene dostave kada je njegovu cisternu udarila poluprikolica koja se kretala unatrag nakon što joj je pukla prednja lijeva guma. Oba vozača umrla su na mjestu.

Rollet je istraživanjem povezala model gume, Goodyear Marathon LHS II, s mnogim drugim nesrećama u Francuskoj i Europi.

„Deset godina rada, protiv svih, gotovo sama... Često sam se pitala na koja još vrata nisam pokucala?“, priča ova mirna, ali odlučna žena.

Nakon što je slučaj njezina supruga prvotno zatvoren, Rollet je 2016. podnijela prijavu za ubistvo iz nehata i predala svoje nalaze tužiteljima u gradu Besanconu.

Slučaj je predan vještaku. Analizom gume zaključio je da je do eksplozije zbog koje je poluprikolica izgubila kontrolu došlo zbog greške u proizvodnji, a ne vanjskog faktora.

„To vještačenje iz temelja je promijenilo slučaj jer je potvrdilo nalaze gđe. Rollet“, prisjetio se tužitelj Besancona Etienne Manteaux.

Manteaux je Rollet usporedio s Erin Brockovich, američkom aktivisticom čija je pravna bitka protiv velike američke korporacije ovjekovječena u filmu i koju glumi Julia Roberts.

„Njena odlučnost bila je ključna za napredovanje istrage“, rekao je, pozdravljajući njezinu „hrabrost i upornost“.

Tužitelji u Besanconu od tada su svojoj istrazi dodali dva slučaja sličnih nesreća u kojima su poginule dvije osobe.

Interes medija i dokumentarac o njenom pravnom pohodu potaknuli su zviždača, koji je ostao anoniman, da vlastima preda USB ključ s internim dokumentima koji sugeriraju da je Goodyear bio svjestan nedostataka određenih modela guma i pokušao ih prikriti.

Vlasti su u utorak pretražile Goodyearov evropski ured u Bruxellesu, podružnicu u Francuskoj i tvornicu koja za njih proizvodi gume u Luksemburgu.

Goodyear je rekao da „u potpunosti sarađuje“ s vlastima.

„Za mene je to svojevrsno postignuće, olakšanje“, rekla je Rollet, osjećajući da je „konačno“ predala palicu u slučaju.

No ova žena, inače obučena vatrogaskinja, kaže da se također osjeća frustrirano.

„Pravda neće biti savršena“, rekla je Rollet. „Nikada nećemo moći identificirati sve žrtve 10 godina kasnije“, žali se.

Rollet ipak kaže da je „vrijeme da se distancira od ovog slučaja koji je bio relativno zahtjevan“.

„Treba znati razliku između odlučnosti i tvrdoglavosti.“

Rollet se sada školuje za računovotkinju, ali još uvijek povremeno pohodi škole i firme kako bi držala govore o sigurnosti na cestama.

„Odradila sam svoj dio“, rekla je.

„Upravo sam napunila 50 godina i danas želim malo razmišljati o sebi“, zaključuje.