Fontana Trevi nedvojbeno je jedna od najljepših na svijetu i najpoznatija u Rimu. Hiljade turista svakodnevno posjećuju ovo mjesto i poštuju tradiciju bacanja novčića u fonrani. Prema legendi, ko god to učini, jednog će se dana vratiti u Vječni grad.

Svaki dan službe za čišćenje grada Rima prazne fontanu kako bi je očistile i skupile hiljade novčića s dna Fontane di Trevi. Novac od turista ide u socijalne projekte, što uključuje i održavanje spomenika. Iznos nije zanemariv, radnici u Rimu prikupe oko 3000 eura dnevno.  

Fontana di Trevi mjesto je gdje završava akvadukt Vergine, jedini od antičkih akvadukta koji se do danas kontinuirano koristi. Prema Turismo Roma, za izgradnju ove fontane, koja je dobila ime po spajanju triju ulica na trgu, odnosno po trostrukom istjecanju vode iz izvorne fontane, "zaslužan je papa Klement XII. koji je 1732. raspisao konkurs na kojem su učestvovali glavni umjetnici tog vremena, a među raznim predstavljenim projektima izabran je onaj arhitekte Nicole Salvija”.