Kultura | 16.10.2024.

LIKOVNI OSVRT

Fehim Kriještorac: Majstor akvarela koji donosi sarajevsku tapiseriju života

Izložba akvarela Fehima Kriještorca posvećena Sarajevu pružila je jedinstven uvid u bogatu tapiseriju života u ovom fascinantnom gradu. Kroz boje i svjetlost akvarela, posjetitelji su mogli osjetiti srce Sarajeva i doživjeti njegovu ljepotu na način koji nadmašuje granice medija i vremena.

ALMIR ZALIHIĆ

Sarajevo, grad koji se urezuje u pamćenje svojom jedinstvenom kombinacijom historije, kulture i prirodne ljepote, u središtu je pažnje na akvarelima Fehima Kriještorca. Izložba postavljena, krajem avgusta, u Gazi Husrev begovom Hanikahu pružila je priliku da se kroz nježne, transparentne slojeve boja otkrije duša i karakter glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Izložba je posvećena različitim aspektima Sarajeva, od njegovih historijskih znamenitosti i arhitektonskih čuda do svakodnevnog života i prirodnih ljepota. Kriještorac je pokazao da je majstor akvarela koji koristi ovu tehniku da prenese atmosferu grada kroz svoje jedinstvene vizije. Svaki rad je individualan, ali zajedno stvaraju složenu sliku koja odražava duhovnu dubinu i kompleksnost Sarajeva.

Kreativni pristup i stil

Akvarel, s karakterističnom fluidnošću i transparentnošću, omogućio je umjetniku da istraži svijet svjetlosti i sjena na način koji drugi mediji ne mogu. Na ovoj postavci, akvarel se koristi za dočaravanje kontrasta između modernog i tradicionalnog, te između urbanih pejzaža i prirodnih ljepota koje okružuju grad. Umjetnik eksperimentira s različitim tehnikama, od mokrog na mokrom do suhe četkice, kako bi stvorio bogate, dinamične prikaze Sarajeva.

Neki radovi prikazuju poznate lokacije kao što su Baščaršija, Gazi Husrev-begova džamija i Ferhadija, u akvarelnim tonovima koji ističu njihovu historijsku važnost i kulturno naslijeđe. Drugi radovi prikazuju mirne prizore rijeke koja teče kroz grad, obrise mostova, ili živopisne ulice ispunjene lokalnim stanovništvom i trgovinama. Kroz ove akvarele, posmatrači mogu osjetiti pulsirajući život Sarajeva i njegovu jedinstvenu atmosferu.

Značaj izložbe

Ova izložba nije samo estetski doživljaj već i prilika za refleksiju o značaju Sarajeva kao kulturnog i historijskog centra. Kroz ove akvarele, posjetitelji mogu dublje razumjeti kako ovaj grad funkcionira, kakav utjecaj ima na svoje stanovnike i kako se njegovo naslijeđe uklapa u moderni kontekst.

Izložba akvarela Fehima Kriještorca posvećena Sarajevu pružila je jedinstven uvid u bogatu tapiseriju života u ovom fascinantnom gradu. Kroz boje i svjetlost akvarela, posjetitelji su mogli osjetiti srce Sarajeva i doživjeti njegovu ljepotu na način koji nadmašuje granice medija i vremena.

S otvaranja izložbe

O AUTORU

Fehim Kriještorac (Brodarevo, 1957.), bošnjački slikar. Svoje umjetničko stvaralaštvo započeo je u raznolikim kulturnim i etničkim sredinama u Sandžaku. Nakon srednje škole u Kosovskoj Mitrovici, gdje je bio izložen utjecajima albanske, bošnjačke i srpske kulture, Kriještorac je razvio jedinstven umjetnički stil. Svoje obrazovanje nastavlja u Sarajevu, gdje studira fiziku, filozofiju i likovnu umjetnost, diplomiravši 1986. godine. Početak rata u Bosni zatekao ga je u Švicarskoj, gdje je usavršavao svoje vještine na Univerzitetu u Bernu, a kasnije seli u Stuttgart. Njegovi radovi, obilježeni ljudskom patnjom izazvanom ratom, bili su izloženi u nekoliko europskih gradova. Godine 1998. preselio se u Des Moines, SAD, gdje je dobio brojna priznanja, uključujući titulu Umjetnika godine 2003. u američkom časopisu Point Blank. Od 2017. godine živi i stvara u Sarajevu, gdje je i dalje aktivan na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

 

 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

The Walt Disney Company: Od skromnih početaka do globalnog giganta

Od Rizvićevog “kulturnog vakufa” do Kodrićeve Karađorđevića baklje

Joker: Folie à Deux izazvao razočaranje među fanovima

Dominacija AI i žanrova za nove generacije