Grupa studenata s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Birminghamu u Ujedinjenom Kraljevstvu analizirala je leš čovjeka koji je doniran nauci kada su otkrili da ima tri penisa. Prema riječima stručnjaka, ovo je drugi potvrđeni slučaj u svijetu ove čudne deformacije zvane trifalija.

Studija, objavljena u Journal of Medical Case Reports, kaže da je muškarac imao 78 godina i vjerojatno nikada nije znao da ima deformitet. Samo je jedan od penisa bio funkcionalan, a druga dva su bila pričvršćena za kožu skrotalne vrećice u kojoj se nalaze testisi. Osim toga, jedan od penisa nije imao uretru.

Stručnjaci također vjeruju da je muškarac možda patio od "funkcionalnih nedostataka" zbog svog stanja, poput infekcija urinarnog trakta, erektilne disfunkcije ili problema s plodnošću. Također ne isključuju mogućnost da je patio od dispareunije [bolovi u genitalijama koji se javljaju prije, tokom ili nakon spolnog odnosa].

Liječnici procjenjuju da se otprilike jedan od šest miliona dječaka rađa s dva penisa, stanje poznato kao difalija. Međutim, samo je oko 100 slučajeva zabilježeno u posljednjih 400 godina. Što se tiče trifalije, do sada je u svijetu dokumentiran samo jedan potvrđen slučaj.

Prvi potvrđeni slučaj trifalije prijavljen je 2021. godine. Radilo se o tromjesečnoj iračkoj bebi čiji dodatni penis nije imao uretru [cijev kroz koju prolazi mokraća]. Roditelji su ga odveli u bolnicu jer je imao oteklinu na skrotumu, a tamo su liječnici otkrili da ima tri penisa.

Kao i kod 78-godišnjeg muškarca, beba je imala samo jedan funkcionalni penis. Druga dva bila su pričvršćena za tijelo njegovog penisa i za donju stranu skrotuma. S obzirom na ovu situaciju, liječnici su smatrali da je najbolja opcija operacija uklanjanja viška penisa.