Delegacija koju predvodi ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Bisera Turković, a u kojoj je i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, sastala se u Dohi, u odvojenim susretima, sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Katara Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thanijem i ministrom odbrane Khalid bin Mohammad Al Attiyahom.

Razgovarano je o jačanju ekonomske saradnje u svim sferama, posebno u oblasti namjenske industrije gdje je ostvaren važan napredak.

 

"Kao što sam i obećao, nastavljamo sa jačanjem namjenske industrije.  Postoji snažna volja za saradnjom, strateškim partnerstvom u razvoju i budućim investicijama. Uspjeli smo otvoriti vrata i formirati jedan okvir saradnje, te našim privrednicima omogućiti da krenu u realizaciju. To je najviše što država može uraditi. Katar je prijateljska i bratska država. Jačanje namjenske industrije je ekonomska šansa, posebno za rast zaposlenosti.

Katar izuzetno cijeni znanja i iskustvo koje naše kompanije imaju. Bilo je govora i o razvoju i transferu novih tehnologija. Sa ministrom vanjskih poslova otvorili smo i druge teme, uključujući i finansiranje infrastrukturnih projekata", istakao je premijer Novalić.