Zima je ušla u svoju nahladniju fazu a s time rastu i strahovi zbog manjka električnme energije u mnogim evropskim državama. Pogotovo nakon iskustva u nekim zemljama, poput Kosova, gdje su 22. decembra imali restrikcije u opskrbi električnom energijom zbog povećanja potrošnje električne energije za 10% i usred krize zbog kvara dvije termoelektrane na ugalj, što je glavni energent u toj zemlji. Zbog toga je cijelo Kosovo na dva sata ostala bez struje.

Ono što se dogodilo na Kosovu loš je znak koji za mnoge potvrđuje strahove austrijske vlade, prve koja je poslala sumornu poruku upozoravajući svoje stanovništvo da se pripremi za mogući veliki nestanak struje.

"Pitanje nije hoće li doći do velikog zamračenja, nego kada", rekla je ministrica odbrane te zemlje Klaudia Tanner u oktobru 2021. Ona očekuje da će se zamračenje dešavati od 2025. godine. Austrijsko ministarstvo odbrane navelo je da je najveći rizik "široko rasprostranjen nestanak struje, infrastrukture i opskrbe (veliki nestanak struje) koji se, prema stručnjacima, očekuje u sljedećih pet godina".

Austrijska vojska izvela je u novembru vojne vježbe u saveznoj pokrajini Tirol kako bi testirala odgovor na mogući veliki nestanak struje uzrokovan strujnim udarom. Tačnije, vojska je simulirala obnovu oštećenog tornja kako bi obnovila opskrbu strujom. Na konferenciji za novinare, savezni kancelar, konzervativac Alexander Schallenberg, zamolio je stanovništvo da ostane mirno jer je to bio hipotetski scenario.“Važno je pripremiti se za sve vrste izazova. Veliko zamračenje je vrlo osjetljiva tema. Ne želimo izazivati ​​paniku. Riječ je o krizi čiju vjerojatnost ne treba podcijeniti”, objasnio je savezni kancelar na konferenciji za novinare u Innsbrucku.

U Evropi je u prošlosti bilo velikih nestanka struje. U Švedskoj je između decembra 1983. i marta 1984. velik dio električne mreže bio pogođen kratkim spojem u transformatoru i četiri miliona ljudi bilo je nekoliko sati bez struje. Godine 2003. u Italiji je pad stabala na dalekovod izazvao incident koji je zahvatio gotovo sve Talijane gotovo 18 sati.

Ne priprema se samo Austrija za moguću elektro-katastrofu. Njemačka je još jedna od evropskih zemalja koja je donijela određene mjere u tome pružajući informacije na službenim web stranicama o tome kako postupiti u slučaju većeg nestanka struje.

Stoga, Odjel za civilnu zaštitu i katastrofe Njemačke nudi smjernice koje treba slijediti u domovima bilo koje zemlje suočene s velikim globalnim nestankom struje. Njemačka se već 15 godina priprema za veliki nestanak struje, od dana kada je veliki šestodnevni nestanak struje pogodio Münster usred snježne oluje.

Među savjetima je i onaj o stvaranju zaliha drveta ili ćumura, rezervne svjetiljke, baterije, šibice, peći za kampiranje i roštilj da biste mogli kuhati u slučaju da nema struje.

Većina evropskih zemalja nije najavila dodatne mjere onima koje već uobičajeno poduzimaju u slučaju mogućeg kvara na struji zbog kojeg stanovništvo ostane bez napajanja. Švicarska je to učinila i već radi po sličnom scenariju s obzirom na njezinu ovisnost o evropskoj električnoj mreži.

Treba podsjetiti da je 8. januara prošle godine kvar dviju sabirnica u trafostanici u jednom gradu u Hrvatskoj izazvao niz lančanih reakcija koje su cijelu evropsku električnu mrežu podijelile na dvije polovine.