Ramazan je vrijeme najdinamičnije javne manifestacije islamske duhovnosti tokom godine. Također, ramazan ima širok društveni utjecaj u svijet bez obzira da li se radi o većinski muslimanskim državama ili mješovitim društvima.

Jedan od prepoznatljivih simbola Sarajeva je njegova ramazanska atmosfera koja najviše privlači one koji su željni duhovnosti, ali i muslimanske turiste iz cijelog svijeta.

U tom kontekstu Medžlis islamske zajednice Sarajevo od prošle godine pokrenuo je projekat  „Visit Sarajevo-Feel the spirit of Ramadan“ u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Kroz Festival Ramazan u Sarajevu Medžlis je u saradnji sa brojnim partnerima značajno obogatio i unaprijedio ramazanske aktivnosti u gradu te je sarajevska ramazanska atmosfera predstavljena na međunarodnoj turističkoj halal sceni.

 "Mišljenja smo da projekat Ramazan u Sarajevu „Visit Sarajevo-Feel the spirit of Ramadan“ sa svim svojim aktivnostima ima nemjerljiv doprinos u kreiranju pozitivne atmosfere u blagoslovljenim danima, kao i upotpunjenja generalnog i pojedinačnih ciljeva, a da su u najširem smislu festival duhovnosti, dobročinstva i ljubavi.
Namjera Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo je da se građanima glavnog grada i BiH, kao i brojnim turistima i gostima ponudi veliki broj vrhunskih i vrijednih vjerskih i kulturnih programa, što znači da je jedan od bitnih ciljeva unaprjeđenje i obogaćivanje kulturnog života, ali turističke ponude Sarajeva i BiH, te ukupni razvoj kulturnog života lokalne zajednice i društva", kažu za Stav iz Medžlisa Sarajevo.

Ramazan doprinosi razvoju turizma

Očekivani rezultati projekta su doprinos promociji kulture naroda BiH, podrška mladim bosanskohercegovačkim talentima kao i studentima, povećanje sezonske zaposlenosti mladih, ali širenja turističke ponude, promocija Bosne i Hercegovine u svijetu.  

Halal turizam je jedan od najbrže rastućih segmenata svjetske turističke industrije. S obzirom da se ovogodišnji ramazan poklapa sa proljetnim raspustom u većini europskih država Sarajevo je postalo omiljena destinacija europskih muslimana.

Halal turiste najviše privlači naša tradicija, džamije, običaji, odnosno spoj različitih religija u sekularnom uređenju.

"Ramazan u Sarajevu ima drugačiju dimenziju, mjesec kada vlada posebna atmosfera koju žele osjetiti brojni građani, domaći i strani turisti. Prepoznajući posebnost ramazana koji u turističkom smislu znači bogatiju ponudu u vidu tradicionalnih vjerskih manifestacija, Turistička zajednica Kantona Sarajevo već drugu godinu partner je projekta “Visit Sarajevo – Feel the Spirit of Ramadan” u cilju privlačenja većeg broja posjetilaca i turista. Ramazan u Sarajevu podrazumijeva i veću potrošnju u uslužnim odnosno gastronomskim djelatnostima, te pruža priliku za unapređenje navedenog segmenta turističke ponude", izjavio je za Stav Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Ljetni ramazani su bili najdinamičniji, ali i prelaz iz zime u proljeće je također primamljiv za turiste.

"Posljednjih nekoliko godina ramazan “pada” između zimske i ljetne turističke sezone, kada inače bilježimo manje turističkih dolazaka i noćenja. Međutim, tokom prošle godine, bilježimo blagi porast turističkih dolazaka u vrijeme ramazana, tako što statistika pokazuje da smo mjesec prije ramazana 2023. godine imali 32.817 dolazaka i 68.491 noćenja, dok smo tokom razmazana prošle godine zabilježili 40.961 dolazak i 83.305 noćenja. Turistička zajednica Kantona Sarajevo će kroz svoje djelovanje i u budućnosti pružati podršku projektima iz oblasti vjerskog turizma, s ciljem stvaranja ugodne atmosfere u gradu koja će biti prepoznatljiva i magnet brojnim posjetiocima", poručuje Fazlagić.

HalalBooking preporučuje posjetu Sarajevu u ramazanu

Islam Channel na svom portalu objavio je tekst o trendovima u halal turizmu u ovogodišnjem ramazanu kroz razgovor sa Ufuk Seçgin, direktorom marketinga i stručnjakom za halal putovanja na HalalBooking.

On pojašnjava zašto je tako posebno doživjeti Ramazan u muslimanskoj zemlji, posebno za one koji su, poput njega, odrasli i žive u Europi. On nam također daje savjete za države koja treba posjetiti tokom ovog Ramazana.

Ramazan je jedinstveno godišnje doba za muslimane gdje god se nalazili u svijetu, ali za nas koji su odrasli na zapadu, posjeta muslimanskoj zemlji pruža potpuno novo iskustvo.

“Drugačiji osjećaj je biti negdje gdje svi učestvuju u duhovnoj atmosferi, gdje su prizori, mirisi i zvuci Ramazana svuda oko vas na ulicama i javnim prostorima. To postaje zajedničko iskustvo koje možete podijeliti sa potpunim strancima, ne samo sa svojim prijateljima i porodicom i onima koji su dio vaše zajednice”, ističe Seçgin.

Njegova lista četiri najbolje ramazanske destinacije započinje Mekom i Medinom. Nakon toga preporučuje Tursku pa Bosnu i Hercegovinu te na kraju Indoneziju.

“Nešto više od polovine stanovništva Bosne i Hercegovine su muslimani. Vrhunac putovanja ovdje je Ramazanski festival u Sarajevu, godišnja manifestacija, koja prikazuje doprinos muslimanske zajednice kulturnom životu u Bosni i Hercegovini, uključujući koncerte islamske muzike, izložbe slikarstva ili kaligrafije, predavanja, filmove, čitanje poezije i druge aktivnosti.

Njegov središnji dio je veliki iftar na otvorenom, koji se održava na gradskoj tvrđavi Žuta tabija, osmanskoj građevini s pogledom na grad. To mjesto je prepoznatljivo ramazanskom topu koji označava početak ramazana i vrijeme iftara.  

U tekstu se navodi i šta sadrži tradicionalni bosanski iftar u kojem ističu somun, topu, begovu čorbu, ćufte, dolme. Obrok se završava slatkim desertima poput  tulumba ili hurmašice te tradicionalnom bosanskom kahvom.