Rukovodstvo Evropske unije danas je donijelo odluku kojom za još šest mjeseci produžava ekonomske sankcije nametnute Rusiji zbog rata protiv Ukrajine.

"Vijeće je danas odlučilo produžiti za šest mjeseci, do 31. jula 2023. godine, restriktivne mjere usmjerene na određene sektore ekonomije Ruske Federacije", navodi se u saopćenju Evropskog vijeća.

U saopćenju je navedeno da su sankcije prvi put uvedene 2014. godine kao odgovor na akcije Rusije koje destabiliziraju situaciju u Ukrajini i značajno su proširene nakon februara 2022. godine nakon "neizazvane i neopravdane vojne agresije Rusije protiv Ukrajine".

Devet paketa sankcija sastoji se od širokog spektra mjera, uključujući ograničenja trgovine, finansija, tehnologije i robe s dvojnom namjenom, industrije, prometa i luksuzne robe.

One uključuju ograničenja putovanja, zabranu uvoza zlata ruskog porijekla, zabranu uvoza ili pomorskog prijenosa sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU, isključivanje ključnih ruskih banaka iz SWIFT platnog sistema i obustavu emitiranja aktivnosti i licence nekoliko medijskih kuća koje podupire Kremlj.