Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) saopćili su da će od sljedeće godine skratiti radnu sedmicu na četiri i po dana od ponedjeljka do petka do 12 sati i premještaju vikend na subotu i nedjelju kako bi bolje uskladili svoju ekonomiju sa svjetskim tržištima.

Zaljevska država koja proizvodi naftu, regionalno trgovačko i turističko središte, sada ima vikend od petka do subote. Od 1. januara 2022. vikend bi počinjao u petak poslijepodne, prenosi Reuters.

UAE su u protekloj godini poduzeli mjere kako bi svoju ekonomiju učinili privlačnijom stranim ulaganjima i talentima u vrijeme sve većeg ekonomskog rivalstva sa susjednom Saudijskom Arabijom.

Radna sedmica za vladina tijela počet će u ponedjeljak i završiti u petak u 12 sati, prije džuma namaza, navodi se u saopćenju vlade, dodajući da bi se time poboljšala ravnoteža između poslovnog i privatnog života zaposlenih.

Vlada je rekla da će taj potez "osigurati nesmetane finansijske, trgovinske i ekonomske transakcije sa zemljama kojima je vikend od subote do nedjelje, olakšavajući jače međunarodne poslovne veze i prilike za hiljade multinacionalnih kompanija sa sjedištem u UAE.

Mohammed Ali Yasin, izvršni direktor za strategiju u Al Dhabi Capitalu, rekao je da bi finansijski sektor imao koristi od mogućnosti istovremenog namirenja plaćanja s razvijenim tržištima, kao i turistička industrija.

- To bi mogao biti dobar eksperiment za druge zemlje u regiji - rekao je. Petak je sedmični praznik u mnogim pretežno muslimanskim zemljama.