Elvir Švrakić, vlasnik „Hayat“ TV, odgovara na pitanja o tzv. režimskim medijima, a posebno se osvrće na svoj nedavni razgovor u SIPA-i. Je li vraćen verbalni delikt, koji su sve oblici pritiska na medije prisutni? “Postoji mogućnost da nas hapse kao i mlade muslimane 1983. godine”, tvrdi Švrakić.

Elvir Švrakić sjeća se početaka Hayat TV-a i novinarstva tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Je li od 1992. do 1995. godine postojala sprega medija i politike? Švrakić se osvrće i na optužbe Elmedina Konakovića o finansiranju „Hayat“ TV-a. Koje otkriće je dovelo do velikog razočarenja u redovima NiP-a? Šta je izračunao Haris Bašić?

“Konaković i ja smo bili prijatelji. U mojem životu nije bilo prljavih poslovnih stvari pa ih on nije mogao ni znati, ali kada vi znate neke stvari o nekome onda postoji strah s njegove strane i animozitet”, kaže Švrakić i ocijenjuje da je Konakovićev „visoki let“ završio i da je „u silaznoj putanji“.

Koliko komercijalni mediji poput „Hayat“ TV-a i „Stava“ moraju popunjavati obrazovne programe koje se tiču Bošnjaka, a što bi inače trebala biti zadaća javnog servisa?

Elvir Švrakić posebno naglašava na koji način se utječe na gledanost televizija u BiH i kako se s obzirom na to izvlačenje novca koordinira iz Banja Luke? Koja je u tome uloga Instuta za mjeriteljstvo BiH?

Hoće li u vremenima umjetne inteligencije nastupiti „smrt televizije“? Šta je Elvir Švrakić imao za reći o profiliranju uredičke politike „Hayat“ TV-a te marketinškim politikama? Šta uopće danas određuje pojam televizije te kolika je odgovornost vlasnika i urednika medija?