Nakon što su se navršile dvije godine rata u Ukrajini nakon ruske invazije, mnogi se stručnjaci pitaju kako Rusija uspijeva osigurati da njena ekonomija ne samo da izbjegava značajnu inflaciju ili recesiju, već također uspijeva rasti čak i više od ostalih evropskih zemalja. Potez koji izgleda dobro ide Kremlju, iako jedan ekonomista upozorava da bi se ekonomska situacija u Moskvi kad-tad mogla urušiti i da bi tada bila "na rubu smrti".

U protekle dvije godine Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo uvele su više od 15.000 ograničenja i sankcija protiv Rusije, kao i njenih čelnika, oligarha, društva ili same ekonomije, i naravno, protiv Putina. Mjere koje su imale za cilj desetkovati institucije i sektore ruske privrede kao i spriječiti Kremlj u mogućnosti finansiranja dugotrajnog rata.

Unatoč zapadnim sankcijama, Rusija pronalazi načine da spasi svoju privredu. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, ruska ekonomija rasla je brže od cijele G7 prošle godine i ponovo će to učiniti 2024. godine. Tako je MMF istakao ekonomsku snagu Moskve, jer je poboljšala prognozu rasta s 1,1 posto na 2,6 posto.

Između ostalih načina, Moskva je izabrala približavanje Kini i Indiji, što joj je omogućilo da izbjegne svaki ekonomski napad zapadnih zemalja. Međutim, ekonomisti smatraju da je to samo "kratkoročno". A Rusija predstavlja "ratnu ekonomiju", ulažući sve svoje napore u vojnu potrošnju.

"Ruska privreda suočava se sa smrću zbog hiljada rezova", objašnjava britanski ekonomista Roger Bootle za The Telegraph. Prošle je godine stopa inflacije u Rusiji u prosjeku iznosila 5,9%. Očekuje se da će ove godine porasti na 7,5%. "Čini se vjerovatnim da će se šteta za proizvodne kapacitete Rusije zbog gubitka zapadne tehnologije i ključnih zaliha s vremenom povećati", nastavio je Bootle, dodajući da je velika ranjivost "cijene energije".

"Ako cijene naglo padnu, budžetski deficit skočio bi do neba, a suficit tekućeg računa bi se smanjio, vršeći pritisak na rublju i uzrokujući daljnji rast inflacije. Ako bi se to dogodilo, tada bi se ekonomski vijak stvarno dodatno stegnuo", zaključio je.