U izdanju Udruženja „Mladi muslimani“ izašla je Monografija „Mladi muslimani“. Monografija sadrži biografije 100 mladomuslimana iz prvih generacija ovog Pokreta osnovanog još 1939. godine. Riječ je o najangažiranijim, najistaknutijim pripadnicima ovog Pokreta, osobama koje su dale najveći doprinos za našu državu, društvo, narod, za našu vjeru, kulturu, tradiciju. Njihov doprinos bio je kroz: politiku, Islamsku zajednicu, MDD „Merhamet“, BZK „Preporod“, saznajemo iz razgovora za „8 korpus“, s Edhemom Bakšićem, predsjednikom Udruženja „Mladi muslimani“, koji je uz autora Monografije Armina Džunuzovića, dao nemjerljiv doprinos u pripremi i izdavanju Monografije.

„Ovo je prvi tom, u narednom periodu radit ćemo na prikupljanju podataka o drugim mladomuslimanima i na pripremi drugog toma Monografije“, kaže Bakšić i dodaje: „Pored 100 biografija Monografija sadrži i priloge, kao drugo poglavlje, u kome se nalazi značajan broj dokumenata iz perioda od osnivanja Pokreta pa kasnije iz Drugog svjetskog rata, prvih godina nakon toga, te sve do raspada SFRJ. Tu je novinski natpis o Osnivačkoj skupštini Pokreta, zatim dio članskih karti iz 1943. godine. Posebno naglašavamo dokumente sigurnosnih službi SFRJ i SRBiH: OZNA-e, UDB-e, koje su pratile pripadnike Pokreta, hapsili ih još 1946. i 1947., pa onda masovno 1949. godine. I nakon što su izašli iz zatvora bili su praćeni i tako praktično sve do raspada Jugoslavije“, kaže Bakšić.

Iz razgovora s Bakšićem saznajemo da su Mladi muslimani osnovani 1939. godine kao pokušaj odgovora na sva dešavanja unutar tadašnje Kraljevine Jugoslavije, ali i turbulentnih političkih dešavanja u svijetu. Bošnjaci su tada bili u teškoj situaciji, politički prilično obezglavljeni, posebno nakon smrti Spahe, nacionalne institucije slabe, mahom pod okriljem srpstva ili hrvatstva, Islamska zajednica slaba, a jačaju i nadolaze fašizam i komunizam kao dvije političke i društvene ideje koje su potpuno neprihvatljive za muslimane, pa time i za Bošnjake. U takvom ambijentu mladi studenti i srednjoškolci: Esad Karađozović, Emin Granov, Husref Bašagić, Murtez Dervišević, Tarik Muftić pokreću Pokret „Mladi muslimani“. Nisu imali adekvatan odgovor na iskušenja koja su bila i koja su nadolazila, ali su smatrali da se spas treba tražiti u promjenama unutar Bošnjaka kroz jačanje vjere, a kroz to dolazi i svijest o drušvenom trenutku, o potrebi čvršće i bolje organizacije na svim poljima.

U 14 izdanju „8 korpusa“ saznat ćete više i o pripadnosti rahmetli Alije Izetbegovića mladomuslimanima, o prvom otvorenom glasu protiv namjera i ciljeva komunističkog režima koji je izrečen 1946. godine unutar komunističke Jugoslavije te izgovoren u Sarajevu od strane Alije Izetbegovića, Azize Šaćirbegović i drugih mladomuslimana i mladomuslimanki. Razgovarali smo i o Mustafi Busuladžiću, koji je bio otvoreni protivnik fašizmu i komunizmu, a pripadao je Pokretu „Mladi muslimani“, a što potvrđuje i njegova članska karta koju posjeduje Udruženje „Mladi muslimani“ u svojoj arhivi i koja je objavljena u Monografiji. Na pogubnost fašizma ukazivao je još 1937-1938. godine, dok je američki „TIME“ Benita Musolinija proglašavao ličnošću godine. Zbog kritičkih stavova prema komunizmu i knjige o Muslimanima u Rusiji, odmah po ulasku u Sarajevo komunisti su uhapsili i ubili Mustafu. Mustafa je jedan od 13 mladomuslimanskih šehida iz tog perioda. Prvi su ubijeni još tokom Drugog svjetskog rata, presreli su ih partizani prilikom dovlačenja iz Posavine humanitarne pomoći za muhadžire iz istočne Bosne. Presreli i pobili. Onda dolazi likvidacija Mustafe Busuladžića, a potom i ostalih u velikom političkom procesu vođenom 1949. godine protiv mladomuslimana. Tada su neki ubijeni bez presude, tokom procesa, neki su osuđeni i ubijeni. Ono što je krajnje neljudsko i nemoralno jeste da se ni danas ne zna za mezare ovih ljudi, a u našem društvu sigurno ima onih koji te lokacije znaju.

Bakšić je dalje govorio i navodio primjere torture koju su prošli mladomuslimani u komunističkim zatvorima, ali i o njihovom čvrstom i nepokolebljivom stavu i idejama. Omer Behmen je u dva navrata hapšen i osuđivan, prvi puta 1949. godine kada je osuđen na 20 godina, a drugi put 1983. kada je osuđen na 15 godina zatvora. Dakle, ukupno je osuđen na 35 godina zatvora, najviše od svih političkih disidenata u SFRJ, a odležao je 17 godina, po čemu je na drugom mjestu, odmah iza Albanca Adema Demaćija.

Bilo je riječi i o ulozi mladomuslimana u političkom organiziranju Bošnjaka, u formiranju SDA, potom o njihovoj ulozi u obnovi nacionalnih institucija: BZK „Preporod“, MDD „Merhamet“ itd. Bez angažiranosti mladomuslimana u formiranju jedne bošnjačke stranke, to je bila SDA, teško da bi došlo do političkog organiziranja Bošnjaka na način koji bi im omogućio Bosni i Hercegovini put ka nezavisnosti. Moguće je da bi dana s Bosna i Hercegovina bila dio državne zajednice sa Srbijom, u kojoj bi Srbija imala dominaciju.

Govorili smo i o doprinosu mladomuslimana pokretanju Islamskih informativnih novina „Preporod“, o ulozi mladomuslimana u jačanju IZ-a, ali i o rezoluciji IZ iz 1948. godine u kojoj se Mladi muslimani proglašavaju terorističkom organizacijom. O ovoj temi Bakšić je govorio naglašavajući da je to drugo vrijeme i da je tadašnje rukovodstvo IZ-a bilo pod komunističkom vlašću, te da je praktično djelovalo s te pozicije. Toga su bili svjesni mladomuslimani i nisu se štedjeli da doprinesu IZ-u i u vrijeme komunizma, nakon izlaska iz zatvora, kroz već pomenuti doprinos pokretanju IIN „Preporod“, kroz pisanje pod pseudonimima za „Takvim“ i sl. Danas IZ i Mladi muslimani imaju dobru saradnju, a što potvrđuje i činjenica da je reis dr. Husein Kavazović jedan od recenzenata Monografije „Mladi muslimani“. No, stoji i činjenica da IZ nikada nije donijela novu rezoluciju ili fetvu kojom poništava stavove iz rezoluciju 1948. godine.