EPCG Solar gradnja potpisala je juče ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom Kaldera iz Laktaša, čime je zvanično i na velika vrata omogućen ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika, koji slovi za vlasnika iz sjenke ove energetske kompanije iz Banja Luke, piše juzros podgorička Pobjeda.

Osim činjenice da je Milorad Dodik pod sankcijama Zapada, na toj listi se uz GP Krajinu nalazi upravo i firma Kaldera, zbog korupcije i poslovih malverzacija.

Kaldera je osnovana u aprilu 1994. godine kao proizvodno-uslužno preduzeće u sektorima elektroenergetike i telekomunikacija. Osnovna djelatnost Kaldere dvije i po decenije bila je proizvodnja uređaja za distribuciju i kontrolu električne energije. Ova kompanija je bila miljenik mnogih tendera i važila je godinama za jednu od najboljih u Srpskoj.

No, prema pisanjima bh. medija razlog zašto su pokupili sve moguće tendere leži u bliskim relacijama na papiru vlasnika ove firme Milenka Čičića, zvanog Mićo Kaldera i Milorada Dodika.

Javna tajna je da Dodika sa Čičićem veže dugogodišnje prijateljstvo i poslovna saradnja. Čičić je vlasnik Dodikovog omiljenog hotela Kaldera u Aleksandrovcu, u kojem je prvi čovjek SNSD-a često primao strane delegacije, ali i držao sastanke sa najužim stranačkim rukovodstvom.

Čičić je ujedno jedan od najvećih dioničara GP Krajina, firme koja je izgradila desetine zgrada u Banjoj Luci. Prije nekoliko godina Čičić je u naselju Borik izgradio poslovnu zgradu koju je potom prodao Vladi Srpske, koja ju je kupila za novoformirani Privredni sud Republike Srpske. Dodik je Čičića okitio i Ordenom Njegoša prvog reda. Kaldera company je dobijala milionske poslove od Vlade Rs i milionske kredite Investiciono-razvojne banke RS-a. Ova kompanija je ujedno suvlasnik GP Krajina, firme koja bilježi nevjerovatne poslovne rezultate.

Zanimljive su malverzacije o kojima su pisali medji u Bosni i Hercegovini da je Republika srpska preduzeće Hidroelektrane Bistrica prije 14 godina prodala firmi Kaldera company za 6,8 miliona KM, a prije tri godine ga je otkupila za oko 20 miliona maraka!

Zbog ovih i sličnih koruptivnih radnji Kaldera, ali i Čičićeva druga firma GP Krajina nalaze se na crnoj listi SAD.

No, činjenica da se nalaze na crnoj listi SAD-a zbog korupcije nije zasmetala EPCG Solar gradnji i menadžementu, te kompanije da juče sa Kalderom potpiše ugovor o poslovno tehničkoj saradnji.

Štaviše, EPCG Solar gradnja je u juče medijima dostavljenom saopštenju, izrazila veliko zadovoljstvo što su s a tako ”RENOMIRANOM” firmom potpisali ugovor o saradnji.

- Znajući sve ovo možemo samo konstatovati da je ovaj sklopljeni ugovor rezultat predanog rada čitavog menadžmenta Solar Gradnje i svih zaposlenih i da kako smo već ranije rekli napredujemo krupnim koracima da budemo lideri po pitanju solarne energije i u samom regionu - naveli su između ostalog iz EPCG Solar Gradnje.

U cijeli priču uvukli su i ministra Sašu Mujovića koji im je ranije predložio da izađu na tržište što su oni očigledno shvatili kao poziv da se formalizuje ono što su i ranije planirali, a to je saradnja sa Miloradom Dodikom i firmom Kaldera, iako ministar Mujović nijednom rečenicom nije pomenuo tu firmu i saradnju sa njima.

No, to je bila samo prilika da EPCG Solar gradnja sprovede svoj naum od ranije i poveže se sa Kalderom, te su od svih mogućih većih tržišta oni izabrali baš tržište Republike srpske.

Na ovaj način je omogućeno ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika i to direktno u crnogorski energetski sektor, istog Milorada Dodika koji je pod sankcijama i SAD i EU i Velike Britanije.