U prva dva mjeseca ove godine nekoliko kompanija zatvorilo je svoje proizvodne pogone u entitetu Republika srpska, a nekoliko stotina radnika ostalo je bez posla. Kompanije uglavnom odluke o zatvaranju pravdaju neizdrživim troškovima zbog odluke Vlade tog entiteta o minimalnoj plati od 900 maraka.  

Kompanija “Mila-Tekstil” iz Prijedora zbog toga donijela odluku o likvidaciji, a zaključno sa 20. Januarom 2024. svim radnicima je prestao radni odnos.

Oko 100 radnika firme “Nova DIPO” Novi Podgraci iz Gradiške je 1. februara poslano kući bez objašnjenja te još uvijek ne znaju šta se dešava niti šta će biti s njima. Odlukom Skupštine društva od 31. januara “Nova DIPO” u potpunosti obustavila rad.

Posljednjih dana 2023. godine firma "Karl Kine" je objavila da proizvodno-poslovni objekat u Kozarskoj Dubici prestaje sa radom 29. februara ove godine.U ovom pogonu bilo je zaposleno 30 radnika. Firma "Karl Kine" je ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH pokrenula 2015. godine s ciljem proizvodnje više od 2.500 tona godišnje. "Međutim, uzgoj je posljednjih godina opao i nije dovoljno konkurentan u poređenju sa međunarodnim portfoliom firme", saopćila je ova firma.

Malo stariji slučajevi zatvaranja pogona, poput onoga iz 2022. godine, odnose se na fabrika čipsa “Marbo” u Laktašima koja je imala 537 hektara zemljišta u Cerovljanima kod Gradiške koje dobila pod koncesiju. Kompanija “PepsiCo” u čijem je vlasništvu Marbo objavila je kako proizvodnju čipsa sele u opštinu Bački Petrovac u Srbiji.

Iste godine ključ u bravu stavila je i fabrika za preradu krompira “Grin grupa Bosna” u Srebrenici, istina, kazali su da je to privremi prestanak rada dok se stanje na tržištu ne popravi. Bolje dane čeka više od 80 radnika ove firme.

Možda je najbolje objašnjenje zbog čega je tako zahtjevno poslovati u entitetu Republika srpska dao jedan od najvećih investitora u ovaj entitet - Rodoljub Drašković, predsjednik Swisslion poslovnog sistema, koji je danas objavio da definitivno odustao od daljih ulaganja u ovaj entitet.

- Definitivna odluka Rodoljuba Draškovića je da zamrzne, konzervira i povuče sve svoje investicije iz Trebinja, jer nema namjeru da investira teško stečeni kapital i svoju energiju u korumpiranom političkom i privrednom ambijentu, kakav je danas u Trebinu i cijeloj Republici srpskoj, saopćili sui z njegove kompanije.

Drašković je poručio da će investicije usmjeriti na Srbiju i Crnu Goru, a kompanije iz BiH će, kaže, prepustiti supruzi.

Gostujući u emisiji "Puls" na BN TV prije nekoliko godina, rekao je da “Republika srpska dno dna Evrope”. Pojasnio je da je stanje u Rs rezultat dugogodišnje autokratije i volje jednog čovjeka. Taj jedan čovjek danas je u od Vladimira Putina, predsjednika Rusije, primio Orden Aleksandra Nevskog. Njega ne zanimaju investicije u kojima se ne može “ugraditi”.