Pisac Damir Karakaš iz Hrvatske dobitnik je književne nagrade "Meša Selimović" koja se dodjeljuje u sklopu književnih susreta Cum Grano Salis u Tuzli. 

Stručni žiri pod predsjedavanjem Semezdina Mehmedovića i članovima Andrej Nikolaidis, Vlada Arsenić, Faruk Šehić i Jagna Pogačnik odlučili su da je roman Okretište Damira Karakaša najbolji u 2021. godini. 

“Nagrada ‘Meša Selimović’ je sigurno jedna od najvažnijih i zbog toga što je Meša Selimović moj omiljeni pisac”, rekao je Damir Karakaš, laureat ovogodišnje nagrade "Meša Selimović". 

U romanu Okretište pisac piše o svom životu, odnosno o proživljenoj traumi. 

“Godinama sam čekao da ta moja trauma sazrije, da cijela priča sazrije, da se emocije smire, da to bude roman koji je opći, a ne napisan meni i mojoj familiji“, kazao je Karakaš. 

Damir Karakaš rodio se 1967. godine u selu Plašćica kod Brinja u Lici. U Zagrebu je studirao Agronomiju, Pravo, Novinarstvo, a nekoliko godina radio je i kao novinar Crne kronike Večernjeg lista, u Splitu. Od 2001. godine živi u Bordeauxu u Francuskoj a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira i Francuski jezik, izvodi performanse, te izlaže konceptualne radove. Još kao tinajdžer objavljuje karikature i crteže u brojnim novinama u bivšoj Jugoslaviji, a nagrađen je i s nekoliko uglednih nagrada za karikaturu. Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi (1999), roman Kombetari (2000), zbirku priča Kino Lika (2001), roman Kako sam ušao u Europu (2004) zbirku priča Eskimi (2007), roman Sjajno mjesto za nesreću (2009), zbirku priča Pukovnik Beethoven (2012), te roman Blue Moon (2014). Po knjizi Kino Lika redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni višestruko nagrađivan film. Živi u Zagrebu.     

Osim romana Okretište za nagradu “Meša Selimović” konkurirala su još četiri romana, Pogovor Davida Albaharija, Horror vacui Staše Aras, Sampas Ilije Đurovića i Ja sam Damira Uzunovića.

(Izvori: FENA Hrvatsko društvo pisaca)