Korisnici društvenih mreža pozvali su na bojkot nadolazećeg filma Captain America: Brave New World nakon objavljivanja trejlera u petak, optužujući Marvel da promovira Izrael usred brutalnog izraelskog napada na Gazu.

Teaser za Captain America: Brave New World, koji bi trebao biti objavljen u februaru 2025., prikazuje novoizabranog američkog predsjednika Thaddeusa 'Thunderbolt' Rossa, kojeg glumi Harrison Ford, kako nudi Kapetanu Americi (Anthony Mackie) službenu poziciju u vojsci.

Trejler prolazi kroz nekoliko akcionih scena, uključujući i kratak snimak sa izraelskim glumcem Shirom Haas, koja je prvobitno trebala da glumi Sabru, mutanticu koja služi kao agent izraelske obaveštajne agencije Mossad.

Međutim, u najavi nadolazećeg filma, Marvel je rekao da lik Sabr e neće biti u filmu kako je ranije planirano, već će umjesto toga ostati Ruth Bat-Seraph - bivša Crna udovica i sadašnji "visoki zvaničnik američke vlade koji ima povjerenje predsjednika Rossa". Ruth će također glumiti Shira Haas.

Rebranding dolazi nakon višegodišnjeg poziva na bojkot Marvela zbog odluke studija da u svoju filmsku franšizu postavi lik iz Mossada, za koji mnogi tvrde da normalizira izraelsko nasilje nad Palestincima.

Dok je mali broj korisnika slavio promjenu Sabrine pozadine kao znak da "bojkot funkcionira", mnogi korisnici društvenih mreža ostali su neuvjereni.

"Možda su je preimenovali u Crnu udovicu, prema njihovoj najavi trejlera", rekao je jedan korisnik. "Ali ona i dalje ima isto civilno ime, a i dalje je zasnovana na rasističkom, problematičnom karakteru."

Lik Sabra, koji je debitovao u stripovima 1980-ih, nosi plavo-bijeli kostim sa kopčom za ogrtač Davidove zvijezde i naširoko se smatra personifikacijom države Izrael.

Sabra je žargonski izraz koji neki Izraelci koriste za opisivanje Jevrejke rođene u Izraelu. Ali simboličnije za mnoge pro-palestinske zagovornike je to što je ime Sabra sinonim za masakr u Sabri i Šatili iz 1982. godine, gdje je do 3.000 civila - većinom Palestinaca i Libanaca - ubijeno od strane desničarske libanske milicije koju podržava Izrael.

Zajedno s kontroverznom pozadinskom pričom lika i raznim primjerima politički nabijenih reprezentacija i diskursa - koji "potpadaju pod širi antiarapski diskurs, u kojem su Arapi naslikani kao antisemiti, mizogini i teroristi", prema Bliskoistočnom političkom vijeću - Sabra je prikupila dosta kritika.

“Jedan od najrasističkijih likova ikad stvorenih u stripu i nisu je ni pokušali sakriti. Najeklatantniji oblik cionističke propagande”, napisao je jedan korisnik.

Drugi korisnici optužili su film za "izbjeljivanje" Izraela, koji se suočava s optužbama za ratne zločine i genocid na Međunarodnom sudu pravde, usred njegovog napada na pojas Gaze.

Najmanje 38.664 Palestinca, velika većina civila, ubijeno je od početka rata u oktobru, uz skoro 90.000 ranjenih.

U međuvremenu, pro-izraelski korisnici označili su rebrendiranje kao "izraelsko brisanje", tvrdeći da je odluka studija da promijeni Sabrinu pozadinu lišila karakter njenog jevrejskog identiteta.

"Ovo je užasno. Marvel je popustio pred ljutom mafijom", rekao je drugi korisnik. "Sabra, izraelski superheroj, predstavljena je u Marvelovom nadolazećem filmu Captain America: Brave New World. Ali Marvel je izbrisao njen izraelski identitet."

S druge strane, propalestinski korisnici kritizirali su film zbog uključivanja izraelske glumece. Krajem 2022. godine, peticija kojom se traži uklanjanje glumice prikupila je preko 8.000 potpisa.

Četvrti dio franšize Captain America prvobitno je izazvao kontroverzu 2022. godine kada je Marvel najavio da će Haas glumiti Sabru.

Dok su neki izraelski fanovi proslavili tu objavu, mnogi korisnici društvenih mreža doveli su u pitanje odluku da se lik, koji nije bio istaknut u stripovima ili filmovima, uključi u film, a neki su ga prozvali "Captain Aparthejd".