To je stroj za samoubistvo. Zove se Sarco (skraćenica za sarkofag), a izumili su ga australski aktivista za eutanaziju Philip Nitschke i nizozemski inženjer Alex Bannink. Koristi nitrogen hipoksiju, istu metodu koja je već testirana u Sjedinjenim Državama za pogubljenje zatvorenika osuđenih na smrt.

Neki su Sarco prozvali "Teslom potpomognutog samoubistva", radi tako da  "osoba koja želi umrijeti pritisne dugme i kapsula se napuni nitrogenom. Tada će osjetiti malu vrtoglavicu, ali će potom brzo izgubiti svijest i umrijeti", objasnio je Nitschke kako funkcionira njegov izum. Ali do danas, koliko se zna, niko nije upotrijebio stroj da sebi oduzme život. Novost je da su se od početka jula pojavile informacije da bi Švicarska mogla biti prva zemlja u kojoj će biti pušten u rad. Iako je Švicarska zemlja tolerantna prema eutanaziji, mogućnost korištenja Sarco-a izazvala je sumnje i proteste.

Novo udruženje koja je stvoreno za promociju ove kapsule u Švicarskoj, The Last Resort, održalo je konferenciju za novinare kako bi informirali javnost o kontroverznom uređaju u Švicarskoj. Potvrdili su da su kontaktirali nekoliko kantona kako bi postavili kapsulu, ali nisu dali više detalja. Dopredsjedavajući Florian Willet dodao je da je "apsolutno moguće da će u roku od nekoliko sedmica ili mjeseci neko koristiti uređaj." Navodno još nije donesena odluka gdje će ga se koristiti.

Fiona Stewart, jedna od osnivača The Last Resorta, također nije otkrila ime prve osobe koja želi okončati život s kapsulom. "Stvarno ne želimo da želja jedne osobe da mirno umre u Švicarskoj postane medijski cirkus. To je vrlo neetično", rekla je Stewart. Dodala je da će to biti "ove godine".

Kapsula Sarco bit će dostupna osobama starijim od 50 godina koje su psihički zdrave. No, mogla bi biti dostupna i mlađim osobama s neizlječivim bolestima. Verzija s dva sjedala očito je dizajnirana za parove koji žele umrijeti zajedno. Projekat, koji je započeo 2012. godine, već je koštao oko 600.000 švicarskih franaka (626.000 eura). 3D printanje kapsule stoji oko 15.000 švicarskih franaka (15.650 eura). Budući da je dizajniran da bude dostupan svima, bez obzira na njihova sredstva, Stewart kaže da je njegovo korištenje besplatno. Ili gotovo besplatno, korisnik će platiti samo potreban nitrogen, oko 18 eura po "putovanju".

No, iako nije potvrđeno ko i kada, vlasti su se već mobilizirale. Prvo je to bio kanton Schaffhausen, koji je zaprijetio pokretanjem sudskih postupaka, a zatim kanton Valais. Tamo je izrečena privremena zabrana korištenja Sarca. The Last Resort tvrdi da nije motiviran novcem nego humanitarnim razlozima. Tvrde da korištenje Sarco-a ne bi zahtijevalo nikakvo posebno dopuštenje u Švicarskoj.

Osobe iz drugih zemalja putuju u Švicarsku kako bi počinili potpomognuto samoubistvo. Reforme krivičnog zakona iz 1942. više nisu smatrale pomoć u samoubistvu zločinom u Švicarskoj. Ali ovo odricanje od života podliježe posebnim propisima i moraju biti ispunjena dva uslova da bi bilo legalno. S jedne strane, osoba mora pokazati sposobnost razlučivanja. On ili ona moraju dokazati da je odluka dobro promišljena, a ne rezultat impulsa, te da niko na njega ili nju ne vrši neprimjeren utjecaj. Osim toga, on ili ona moraju biti pregledani od strane liječnika specijaliste koji potvrđuje da on ili ona pati od ozbiljne patnje bez izgleda za poboljšanje.

Švicarski zakon razlikuje "eutanaziju" (koja je zakonom zabranjena) i "potpomognuto samoubistvo" u smislu da pacijent mora imati aktivnu ulogu u praksi. Na primjer, on ili ona mora vlastitim rukama uzeti smrtonosnu dozu barbiturata koji se obično daju u Švicarskoj za takve slučajeve. Danas takvom odricanju od života pribjegne oko 1600 ljudi godišnje, a većina njih boluje od neizlječivih i bolnih bolesti.

Bit stvari za mnoge je da bi novi stroj mogao ukloniti potrebu za trećim stranama. Zbog toga je Exit Switzerland, najpoznatija švicarska udruga za potpomognuto samoubistvo, izrazila sumnju u uputnost korištenja Sarcoa. Prema njima, kapsula smrti možda neće biti održiva u Švicarskoj, jer ne bi bila potrebna nikakva pomoć i osoba bi mogla dopustiti da umre bez vanjske procjene. Druga rasprava oko Nitschkeove kapsule je da koristi hipoksiju, metodu koja je također testirana po prvi put ove godine u pogubljenjima u Sjedinjenim Državama i nije bez kontroverzi. Dok njezini promotori tvrde da je to bezbolan način umiranja, ima i onih koji tvrde da osoba pati prije smrti, kao što se očito dogodilo s pogubljenim čovjekom u Sjedinjenim Državama, čija je agonija trajala nekoliko minuta.