Danas je na sajmu ZEPS prezentiran novi brend pod nazivom „BH Dron“. Radi se o dronu najviših svjetskih tehnoloških performansi, raspona krila 3 metra, sa mogućnošću vertikalnog polijetanja.

Iza ovog projekta stoji „Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo“(CTTI). Na ZEPSU su predstavljena dva tipa dronova koji će se uskoro početi proizvoditi  u Bosni i Hercegovini. Dronovi su isključivo namijenjeni za civilnu i komercijalnu upotrebu.

„Nakon nekoliko godina pregovora i analiza o tome šta je najpotrebnije na našem tržištu po pitanju dronova uspješno smo završili prvi dio a to je licenciranje i potpisivanje ugovora o proizvodnji. Ovih dana upravo na na sajmu ZEPS  želimo svim zainteresovanim prezentirati karakteristike i mogućnosti naših dronova. Ono što posebno treba izdvojiti je i to da su ovi dronovi u samom vrhu svjetke tehnologije iz ove oblasti. Treba istaći da smo već ostvarili kontakt sa svim relevantnim institucijama iz oblasti proizvodnje dronova, kontrole, upravljanja i edukacije. Jučer smo potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu“, riječi su direktora CTTI-a, Asima Hadžića.

„BH Dron“ imat će veoma široku upotrebu, u geodeziji, spasilačkim službama, poljoprivredi, turizmu, i drugim oblastima. Osnovne odlike i prednosti „BH Drona“ su veliki radijus kod kontrole drona, lahkoća prilikom upravljanja, lociranje sa velike udaljenosti, dugotrajan let , noćne ( termalne ) i dnevne kamere.

„BH Dron“ sa krilima – Tayan, također ima veliku prednost zato što koristi kombinovano krila i properele. Donedavno je ovakvim dronovima trebala poletno sletna staza za polijetanje tj. za slijetanje.

„Naš dron posjeduje vertkalni uzgon, tj. polijeće vertikalno i za polijetanje mu treba vrlo malo prostora“, ističe Hadžić.