Na šehidskom mezarju Kovači danas je obilježena godišnjica smrti dvojice istaknutih sportista koji su svoje živote položili za odbranu domovine tokom Agresije na RBiH – braće Kadić, Fikreta i Safeta.

„Nikada niko neće moći izračunati pravu cijenu Agresije na našu zemlju, posebno ne onu u izgubljenim životima i prolivenim suzama. A još manje u (ne)osvojenim medaljama i uskraćenim momentima kolektivnog ponosa dok slušamo himnu naše države, a iznad pobjedničkog postolja vihori zastava naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Mnogo vrhunskih sportista je položilo svoje živote za ovaj grad i ovu zemlju, a posebno u samim počecima Agresije. Te ljude, s kojima smo dijelili strast prema sportu i ljubav prema domovini, ne smijemo nikada zaboraviti! Za mene, dijete koje je odraslo u mahali, voljelo i bavilo se sportom, ti heroji su braća Kadić. Fikret i Safet, obojica organizatori otpora i heroji prvih dana odbrane našeg grada“, napisao je danas na Facebooku Muamer bandić, zastupnik u Skupštini kantona Sarajevo.

Fikret je bio član i kapiten Bokserskog kluba "Željezničar", republički prvak i reprezentativac bivše Jugoslavije. Više puta je bio prvak Bosne i Hercegovine, tri puta je osvajao treće mjesto u seniorskoj konkurenciji na državnom prvenstvu bivše Jugoslavije, te je bio pobjednik brojnih međunarodnih turnira. U svojoj uspješnoj karijeri je imao preko 300 mečeva. Fikret je bio karizmatična osoba, autoritet koji se rijetko rađa, vođa u pravom smislu te riječi.

Safet je poginuo tokom akcije za pumpu u Rajlovcu 22. aprila 1992. godine. Fikret je u istoj akciji teško ranjen, te je od posljedica teškog ranjavanja umro 2. juna 1992.godine. Ukopan je pored svog mlađeg brata Safeta, na šehidskom mezarju Kovači. Obojica su bili organizatori otpora na području SO Novi Grad. Neđto kasnije te godine, u septembru mjesecu, poginu o je i njihov otac Ređo Kadić.

Kao i stariji brat Fikret, i Safet je sebe pronašao u sportu. Izuzetno talentovan, prvo je išao bratovim stopama u ringu, da bi se nakon toga opredijelio za najvažniju sporednu stvar - fudbal.

„Bili su baš vrhunski sportisti, postizali sjajne rezultate... Primjer svima nama koji smo bili u njihovoj blizini. Uzor mladima. Inače, svi smo mi u familiji bili u sportu“, govori Fikretov i Safetov brat Rifat Kadić, koji je također bio uspješan bokser, juniorski i seniorski prvak BiH, reprezentativac bivše države, pobjednik brojnih domaćih i međunarodnih turnira...

Sva trojica braće Kadić bili su članovi Bokserskog kluba Željezničar.

„Najstariji Fikret i najuporniji od samog početka karijere, još u  BK 'Partizan', više puta prvak Bosne i Hercegovine, tri puta je osvojio treće mjesto u seniorskoj konkurenciji na državnom prvenstvu bivše Jugoslavije, te je bio pobjednik brojnih međunarodnih turnira. Fikret je u svojoj karijeri imao preko 300 mečeva. S druge strane, Safet je bio juniorski prvak BiH, također je bio član BK Željezničar, da bi poslije aktivno igrao mali fudbal, kao član FK 'Olimpik'. Na turnirima u Sarajevu je više puta bio izabran za najboljeg igrača. Volio je puno fudbal, a igrao je za raju“, ispričao je Rifat Kadić za FTV 2021. godine.

Svake godine 4. juna obilježava se godišnjicu njihove smrti na šehidskom mezarju. A da Fikret i Safet nisu zaboravljeni, to potvrđuje i bokserski turnir „Braća Kadić“ i klub borilačkih sportova “Braća Kadić”.