Saznanje da je indijski milijarder najbogatiji čovjeka na svijetu bila bi sjajna vijest za tu azijsku zemlju. Još jedan primjer snage novonastale svjetske sile upravo u godini u kojoj će nadmašiti Kinu kao najmnogoljudniju zemlju na svijetu zahvaljujući svojih više od 1.4 milijarde stanovnika.

Gautam Adani bio je ozbiljan kandidat za to. Ispred njega su bili samo Francuz Bernard Arnault, vlasnik LVMH-a i Amerikanac Elon Musk, osnivač Tesle i vlasnik Twittera. I onda je sve propalo u svega nekoliko dana.

Krajem januara mala njujorška investicijska firma Hindenburg Research objavila je eksplozivan dokument na više od 100 stranica u kojem optužuje konglomerat Adani Group da je desetljećima obavljao računovodstvene prevare i obogatio se manipulirajući cijenama svojih podružnica koje kotiraju na tržištima, posebno onih sedam kompanija čija je vrijednost u samo tri godine porasla za 819%. Poslovanje Adani grupe uključuje luke, rudnike uglja, prehrambene firme, aerdorome, podatkovne centre i elektrane.

Skandal je izazvao stampedo investitora koji je snizio vrijednost grupe na berzi za više od 100 milijardi dolara i u rekordnom roku ispraznio kasu indijskog poduzetnika. On više nije najbogatiji čovjek u Aziji. Čak nije ni najbogatiji Indijac. I pao je na 17. mjesto Forbesove liste najbogatijih na svijetu. Pad se zaustavio na svoti od 64,2 milijarde dolara, praktično upola manje nego prije skandala.

Poricanje optužbi nije pomoglo Adaniju, čovjeku koji je dobro povezan sa vlastodršcima u svojoj zemlji kroz dugogodišnje prijateljstvo s indijskim premijerom, nacionalistom Narendrom Modijem. U svom odgovoru, napisanom na čak 413 stranica, Adani  igra na trik jedinstva svog poslovnog carstva sa zemljom u kojoj posluje, kao da je riječ o istoj stvari: ono što se dogodilo opisuje kao "proračunati napad na Indiju". I on ne skriva svoj prezir prema svojim tužiteljima, koje naziva "Manhattan Madoffs", što je podsjećanje na zloglasnog prevaranta s Wall Streeta.

Hindenburg Research u optuživanju Adanija za nezakonite postupke nije bio vođen altruističnim motivima. Firma je dobila ime po njemačkom cepelinu koji je izgorio 1937. godine, u tragediji u kojoj je poginulo 36 ljudi. "Tražimo slične katastrofe koje je uzrokovao čovjek i nastojimo ih rasvijetliti prije nego što privuku nove žrtve koje ne sumnjaju", kažu na svojoj web stranici. Ali nakon dvogodišnje istrage da se razotkrije Adani i desetina intervjua koji se pojavljuju u njihovom izvještaju, postoji i ekonomski cilj: oni su fond koji zarađuje više novca što je veći pad onih koje javno osuđuju. To ne znači nužno da lažu kako bi to postigli, jer bi se u tom slučaju igra mogla okrenuti protiv njih.

Istraživači ne vjeruju da je spektakularni rast Adanijevog bogatstva, koje je s 8,9 milijardi dolara u 2019. poraslo na više od 120 milijardi početkom ove godine, bio u skladu sa zakonom. Kotacija grupe na berzi u Bombayu izgubila je 52% svoje vrijednosti u posljednjih pet sesija. I nije riječ samo o udaru na džep vlasnika i njegovih dioničara - velikih i malih, raširenih po cijelom svijetu. Također se dovodi u pitanje vjerodostojnost indijskog sistema.

U međuvremenu, Adani je nastavio sa svojim korporativnim programom. Nedavno je otputovao u Haifu (Izrael) kako bi okončao operaciju kupovine luke u tom gradu. To je samo još jedan dio goleme poslovne slagalice grupe koja ne prestaje širiti svoje pipke prema novim sektorima. Prošlog maja kupio je indijsku cementnu podružnicu švicarske grupe Holcim isplativši 10.5 milijardi dolara.