Sredinom 1840-ih, kapetan John Coffe Hays iz Teksaških rendžera predstavio je novo vatreno oružje ovoj specijalnoj jedinica agenata te američke države, oružje koje će postati ikona osvajanja Zapada i samih rendžera - revolver. Bio je mnogo više od pištolja, mogao je opaliti pet puta bez ponovnog punjenja bubnja i bio je revolucija u poređenju sa do tada korištenim oružjem. Dizajnirao ga je Samuel Colt, vjerojatno inspiriran revolverom na kremen koji je izumio Elisha Collier oko 1818. godine i koji je Colt imao priliku vidjeti u Tower of London dok je kao mladić brodom putovao u Indiju.

Nakon povratka kući izradio je prototip i patentirao ga kako u Engleskoj (1835.), tako i u Sjedinjenim Državama (1836.). Colt osniva firmu Paterson Arms Manufacturing Company u New Jerseyju i proizvodi puške, sačmarice i pištolje s rotirajućim bubnjem, odnosno revolvere s pet metaka kalibra 36, ručne proizvodnje Colt Paterson.

U tom trenutku su Amerikanci sa Meksikancima u sukobu zbog teritorije koja je do tada pripadala Meksiku pa su američke vlasti dopustile doseljenicima, uglavnom Škotima, da se nasele sjeverno od Rio Grandea na području Teksasa. Tu teritoriju nastanjivala su različita domorodačka indijanska plemena, Komanči, Kiowa, Jumano, između ostalih naroda, koji su doseljenicima krali grla goveda i konja. Stoga su doseljenici formirali vlastite plaćeničke milicije kako bi se zaštitili a te su milicije uglavnom bile naoružane Coltovima.

Pripadnike milicije zvali su rendžeri, što je škotski izraz. Kako nezavisnost Teksasa 1836. godine nije donijela mir, deset godina kasnije počeo je rat između SAD-a i Meksika, u borbi su učestvovali i rendžeri, Koristili su unaprijeđeni modle Colta sa bubnjem sa šest metaka. Proizvedena je samo početna serija od 1100 primjeraka, što ovaj revolver čini danas vrijednim kolekcionarskim predmetom.

Od 1847. godine, dizajn Colt Patersona je poboljšan, sačuvan je Walkerov bubanj sa šest metaka, s velikom preciznošću pucanja, duljine 28 centimetara i kalibra 45. Bio je poznat kao Single Action Army, proizvodio se u Connecticutu i jedno vrijeme u Londonu pa je Colt brzo postao lider u masovnoj proizvodnji s obje strane Atlantika. Coltova prisutnost u Londonu izazvala je godine sporova s britanskim proizvođačima koji su sumnjali u kvalitet tog oružja masovne proizvodnje.

Godine 1854. britanska vojska naručila je oko 20.000 komada oružja ali njima Colt nije postao osnovno oružje za razliku od vojske u Sjedinjenim Državama, koja ih je usvojila kao svoje glavno oružje 1873. godine. Colt je brzo postao vrlo popularan, nazivali su ga "mirotvorcem", bio je pristupačno i legalno oružje na temelju drugog amandmana američkog Ustava koji svim muškarcima daje pravo na nošenje oružja.

Ubrzo je stvar eskalirala, pucalo se neprekidno, gradovi su bili meta stalnih pljački i odmetnika poput Billy The Kida koji su nametali vlastite zakone. Taj je revolver postao ikonom američkog Zapada.

U 20. stoljeću filmska industrija od "mirotvorca" je dodastno osnažila mit zahvaljući western filmovima i zvijezdama poput Johna Waynea ili Jamesa Stewarta.