Nezavisni operativni sistem radi na osnovu električne energije koju dobija iz Hrvatske i Srbije! Kako javlja portal Istraga.ba na svom X-nalogu, Hrvatska snabdijeva Bosnu i Hercegovinu sa 734 megavat sata struje. Iz Srbije, istovremeno, stiže još 192 megavata. Preko dalekovoda, od te se količine Crnoj Gori isporučuju 72 Mw. U Tuzli su upaljena još dva bloka termoelektrane. I u tim uslovima, BiH fali 854 Mw/h.

I dalje traju aktivnosti sve tri elektrodistribucije u zemlji da se obnovi snabdijevanje strujom na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Oko 60 posto potrošača na mreži Elektroprivrede BiH dobilo je u svoje domove ponovo taj energent.

Danko Blažević iz Hrvatskog operatora prijenosnog sutava govorio je na press konferenciji o nestanku električne energije u većim dijelovima Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije...

"Za ovakve incidente se na evropskoj razini osnivaju radne skupine koje istražuju ovakve stvari. Takve istrage traju šest mjeseci", rekao je Blažević, te nastavio: "Neki dalekovod između Grčke i Albanije je ispao i onda su se tokovi poremetili. Ali to nije službeno, to su za sada preliminarne informacije", rekao je, pa dodao: "Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od toga".

On je dodao da se događaju veliki raspadi, „nedavno je cijeli Ekvador ostao bez struje, cijela Italija je ostala bez napajanja".