Američki predsjednik Joe Biden je u utorak najavio oštro povećanje carina na niz kineskih uvoznih proizvoda, uključujući električna vozila, solarne ćelije, poluvodiče i napredne baterije, u nastojanju da zaštiti strateške američke industrije od novog vala konkurenata za koje je rekao da su nepravedno subvencionirani od strane Pekinga, piše New York Times.

Biden je također službeno podržao održavanje carina na kinesku robu vrijednu više od 300 milijardi dolara koje je uveo predsjednik Donald J. Trump. Ranije je Biden kritizirao te tarife kao poreze na američke potrošače tokom svoje kandidature za Bijelu kuću 2020. godine.

Potezi američkog predsjednika Bidena su najnovija eskalacija trgovinskog rata od strane predsjednika koji je prvobitno obećao da će ukinuti barem neke Trumpove tarife, ali je sada odbio da ostavi bilo kakav prostor svom rivalu u oštrom odnosu prema Kini kako ne bi izazvao pad podrške birača.

Oni također odražavaju napore Bidena da se nadoveže na trgovinski sukob Trumpa koji prkosi konsenzusu s Kinom, dok ga fokusira na sektore od strateškog značaja za Sjedinjene Države, poput čiste energije i poluvodiča.

U izjavi u Bijeloj kući, Biden je rekao da njegova administracija “kombinuje investicije u Americi sa tarifama koje su strateške i ciljane”.

Stojeći pred gomilom koja je uključivala lidere nekoliko sindikata i predstavnike čelika, aluminijuma i drugih proizvođača, Biden je suprotstavio svoj pristup Trampovom.

"Moj prethodnik je obećao povećanje američkog izvoza i povećanje proizvodnje", rekao je predsjednik. “Ali nije učinio ni jedno ni drugo. Nije uspio.”

Na pitanje novinara nakon govora o Trampovoj tvrdnji da Kina sada ekonomski „jede naš ručak“, Biden je uzvratio: “On ih hrani već duže vrijeme”.

U znak novonastale politike trgovine, lideri radnika, mnogi demokratski poslanici, neke industrijske grupe, pa čak i ekolozi hvalili su odluku predsjednika Bidena, dok je Republikanski nacionalni komitet kritikovao - žaleći se da Biden nije bio dovoljno strog prema Kini.

Nacionalna maloprodajna federacija, koja predstavlja mnoge kompanije koje nabavljaju ili prodaju kineske proizvode, pozvala je Bidena da promijeni kurs i ukine carine. "Dok se potrošači i dalje bore protiv inflacije, posljednja stvar koju bi administracija trebala učiniti je postavljanje dodatnih poreza na uvezene proizvode koje će plaćati američki uvoznici i na kraju američki potrošači", rekao je David French, izvršni potpredsjednik grupe za odnose s vladom.

Samo nekoliko političara, uključujući demokratskog guvernera Kolorada, Jareda Polisa, slijedilo je njihov primjer. "Ovo je užasna vijest za američke potrošače i veliki korak nazad za čistu energiju", napisao je Polis u objavi na društvenim mrežama. “Tarife su direktan, regresivan porez za Amerikance i ovo povećanje poreza pogodit će svaku porodicu.”

Povećane carine primjenjivat će se na oko 18 milijardi dolara godišnjeg uvoza iz Kine, rekli su zvaničnici Bijele kuće. Najveće povećanje će biti četverostruko povećanje tarifa na kineska električna vozila na 100 posto sa 25 posto. Taj potez ima za cilj da zaštiti dio američke automobilske industrije koji je u redu da dobije stotine milijardi dolara federalnih subvencija kako bi pomogao Sjedinjenim Državama da pređu u budućnost čiste energije.

Predsjednik Biden se kladi na svoje napore da iskoristi vladina ulaganja u tešku proizvodnju, uključujući električna vozila i druge zelene tehnologije, za stvaranje radnih mjesta u srednjoj klasi i pomoć u osvajanju zamahnutih država koje su dom dijelova tih industrija. Bidenovi saradnici su kimnuli politici trgovine prije objave, izdvajajući države za koje očekuju da će imati koristi od tarifa.

"Znamo da su kineske nepoštene prakse naškodile zajednicama u Michiganu i Pennsylvaniji i širom zemlje koje sada imaju priliku da se vrate zbog investicionog plana predsjednika Bidena", rekla je novinarima Lael Brainard, direktorica Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće.

Brainard je također kritizirala Trumpovu administraciju zbog, kako je nazvala, "neuspjelog" pokušaja da se Kina natjera da promijeni nepoštenu trgovinsku praksu.

Ministrica financija Janet L. Yellen, koja je ranije kritizirala tarife kao poreze na potrošače, rekla je da su novi nameti opravdani jer višak kineskih industrijskih kapaciteta predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima i tržištima u nastajanju. Rekla je da Bidenova administracija neće dozvoliti da jeftin kineski izvoz naškodi američkim radnicima.

“Predsjednik Biden i ja smo iz prve ruke vidjeli utjecaje porasta određenih jeftinih kineskih uvoznih proizvoda na američke zajednice u prošlosti, i to više nećemo tolerirati”, rekla je Yellen, objašnjavajući da tarife nisu imale za cilj da budu “protiv Kine."

Kinesko ministarstvo trgovine kritiziralo je tarife u saopćenju, rekavši da se Kina "čvrsto protivi tome". U saopštenju je odluka Bidenove administracije nazvana "tipičnom političkom manipulacijom" koja bi mogla "ozbiljno uticati na atmosferu bilateralne saradnje".

Kina je pozvala Sjedinjene Države da povuku odluku, rekavši da će Peking "preduzeti odlučne mjere da odbrani svoja prava i interese".

Glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu Liu Pengyu opisao je tarife kao razočaravajući "politički manevar" za koji je rekao da krši pravila Svjetske trgovinske organizacije. Također je tvrdio da kineska proizvodnja zelenih energetskih proizvoda nije u skladu s rastućom globalnom potražnjom.

"Nadamo se da SAD mogu pozitivno gledati na razvoj Kine i prestati koristiti višak kapaciteta kao izgovor za trgovinski protekcionizam", rekao je gospodin Liu.

Liu je dodao da Peking nije odredio kako će reagovati, ali je napomenuo da su Sjedinjene Države izvezle velike količine soje u Kinu i da je Tesla, američki proizvođač električnih automobila, prošle godine prodao stotine hiljada automobila koje je napravio u Kini.

Stručnjaci za trgovinu su primijetili da je politički kalendar najvjerovatnije imao ključnu ulogu u razmatranju vremena i obima tarifa.

“Igra industrijske politike nulte sume kojom se bave obje zemlje, zajedno s predstojećom izbornom sezonom u SAD-u, dostigla je svoju neizbježnu kulminaciju u obliku eskalacije carina na odabrane uvozne proizvode iz Kine”, rekao je Eswar Prasad, bivši šef odeljenje za Kinu Međunarodnog monetarnog fonda.

Biden je odlučio da poveća carine u oblastima koje je njegova administracija ciljala na rast i gdje su Sjedinjene Države uložile ogromne sume novca, uključujući tehnologiju čiste energije i poluvodiče.

Stopa na kineske solarne ćelije će se udvostručiti na 50 posto. Stopa na određene napredne baterije, zajedno sa kritičnim mineralima potrebnim za njihovu izgradnju, porasti će na 25 posto. Tarife za poluvodiče će se udvostručiti na 50 posto. Neka od tih povećanja bit će odložena u očiglednom nastojanju da se domaćim kompanijama da vremena da pojačaju vlastitu proizvodnju i pronađu druge izvore izvan Kine.

Ostale tarife će uticati na industriju u važnim nestabilnim državama, uključujući teške metale. Stope za određene uvozne proizvode od čelika i aluminija će se utrostručiti na 25 posto.

Carine su pohvalile neke od industrija koje su najteže pogođene jeftinim kineskim uvozom.

„Dok Amerika radi na izgradnji proizvodnje u ključnim lancima snabdijevanja čistom energijom kako bi smanjila oslanjanje zemlje na kineske lance snabdijevanja, moramo da iskoristimo sve alate koji su nam na raspolaganju da podstaknemo industriju proizvodnje solarne energije u SAD-u“, rekao je Mike Carr, izvršni direktor Koalicija proizvođača solarne energije za Ameriku. “Uprava je donijela ispravnu odluku da ojača zaštitu za solarne komponente koje želimo izgraditi u SAD-u.”

Američki zvaničnici smatraju da su ta povećanja odgovarajuća protiv “nepoštene, netržišne prakse” kineske vlade, uključujući državne subvencije fabrikama i ono što zvaničnici nazivaju krađom inovativnih ideja od stranih konkurenata.

„Kineski prisilni transfer tehnologije i krađa intelektualne svojine doprinijeli su njenoj kontroli 70, 80, pa čak i 90 posto globalne proizvodnje za kritične inpute neophodne za naše tehnologije, infrastrukturu, energiju i zdravstvenu zaštitu – stvarajući neprihvatljive rizike za američke lance opskrbe i ekonomsku sigurnost”, rekli su američki zvaničnici u informativnom listu koji je distribuiran prije objave.

Mnogi ekonomisti se protive tarifama jer imaju tendenciju da djeluju kao efektivni porez na domaće potrošače, podižući cijene. Američki zvaničnici su ove sedmice rekli da ne očekuju da će povećane tarife doprinijeti rastu cijena — koji je već neugodno brz za mnoge potrošače — jer su usko ciljani.