Društvo | 02.06.2024.

Krajina

Bajkovita ljepota Bihaća

Bihać i njegova okolina svake godine privlače sve više domaćih i stranih turista koji vole upoznavati gradove i bajkovite krajolike BiH.

R.S.

Bihać, grad na zapadu Bosne i Hercegovine, zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskim spomenicima i mnogim znamenitostima je među najpoznatijim turističkim destinacijama u zemlji, prenosi Anadolija.

Bihać i njegova okolina svake godine privlače sve više domaćih i stranih turista koji vole upoznavati gradove i bajkovite krajolike BiH.

Tokom obilaska ovog predjela Bosne i Hercegovine, ne treba izostaviti posjetu Štrbačkom buku, jednu od najposjećenijih tačaka Nacionalnog parka Una, pored Martinbroda i Kulen-Vakufa.

Pred ulaskom u prvi veći kanjon, rijeka Una se spušta niz Štrbački buk visok 24 metra, koji uz martinbrodske slapove predstavlja najljepši vodopad na ovoj rijeci koja protiče kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Neizostavni su i Japodski otoci koji predstavljaju kulturno-arheološko područje, smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća, okruženi zelenilom i rijekom Unom.

Grad Bihać, promatrajući statistiku dolazaka turista, bilježi pozitivan trend rasta svake godine. Kako navode iz Turističke zajednice Grada Bihaća, samim porastom noćenja i dolascima domaćih i stranih gostiju, bilježe i porast registrovanih smještajnih kapaciteta.

Dijana Pečenković, v.d. direktora Turističke zajednice Grada Bihaća, izjavila je za AA da kad je riječ o smještajnom kapacitetu, nedostaju hoteli koji mogu smjestiti veće grupe (više od 45 osoba), budući da su oni koje imaju nedovoljni.

"Bihać sa svojim geopoložajem, prirodnim ljepotama, smješten između dva nacionalna parka, Nacionalni park Plitvička jezera i Nacionalni park Una, zbilja je jedan, reći ću vjerojatno i mnogima 'neotkriveni dragulj'", kazala je Pečenković.

Dodala je da, statistički promatrajući, grad najviše posjećuju državljani BiH.

"Ujedno nam je to drago jer mislimo da je potrebno prvo upoznati svoju državu prije nego krenemo van njenih granica", kazala je Pečenković, dodavši da su među čestim posjetiocima i gosti iz Hrvatske i Slovenije, zatim Malezije, Saudijske Arabija i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bihać je sve poznatiji i u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji, Švicarskoj i drugim evropskim zemljama, odakle većinom dolaze turisti koji su, dodaje Pečenković, u potrazi za netaknutom prirodom koju mogu vidjeti, osjetiti kroz aktivnosti kao što su pješačenje, planinarenje, biciklizam, rafting, sportski ribolov...

"Tom ponudom smo zbilja bogati i imamo se čime pohvaliti. Kad sve ovo još upotpunimo bogatim programom kroz cijelu godinu, a naročito od juna do septembra gdje nas očekuje niz koncerata, festivala, sportskih dešavanja, izložbi i slično, onda mislim da možemo reći da smo zbilja jedna turistička destinacija koju vrijedi posjetiti", poručili su iz Turističke zajednice Grada Bihaća.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Posljednji nizam Hyderabada

Pogledajte kratki film o Gulenovom pokušaju puča u Turskoj

OMERAGIĆ: Srebrenica Bošnjaka, sveto mjesto njihovo

Zatvorenici u Gazi suočavaju se s mučenjem i silovanjem u izraelskim zatvorima