Azerbejdžan nastavlja izgradnju puteva i željeznica koje prolaze kroz koridor Zangezur, rutu koja povezuje svoje zapadne regije s eksklavom Nakhčivan i služi kao ruta za koridor koji se proteže od Kine do Centralne Azije, Kaspijskog mora, Kavkaza, i konačno Türkiye.

Nakon Drugog rata u Karabahu, 10. novembra 2020., potpisana je deklaracija od strane lidera Azerbejdžana, Jermenije i Rusije kojom su se složili da se otvore kopneni putevi i željeznice između Azerbejdžana i istočnog regiona Nakhchivan.

Nakon rata, Azerbejdžan je započeo izgradnju puteva i željeznica koje su se protezale od svojih teritorija do jermenske granice.

Dok izgradnja željeznice i ceste u azerbejdžanskom dijelu koridora Zangezur ubrzano napreduje, Jermenija nije preduzela nikakve korake na tom projektu. U nedostatku sporazuma sa Jermenijom, Azerbejdžan takođe radi na alternativnim pravcima.

Azerbejdžan je postigao sporazum s iranskom vladom za izgradnju puteva i željeznica koje povezuju zemlju sa Nahičivanom preko Irana, jer se iranska teritorija nalazi u blizini, južno od već predloženog koridora.

Prema sporazumima potpisanim između dvije zemlje, mostovi za puteve i željeznicu biće izgrađeni preko rijeke Aras – rijeke koja protiče kroz sve četiri zemlje – koji će preko Irana prevoziti do Nahičivana.

Ako se postigne sporazum sa Jermenijom, Azerbejdžan će imati dve transportne alternative do Nahičivana, preko Jermenije ili Irana.

Turske kompanije su aktivno uključene u izgradnju linije.

Zbog mina postavljenih tokom skoro 30-godišnje jermenske okupacije koja je nedavno završena i izazovnih uslova terena, završetak linije se očekuje do kraja 2024. godine.

Izgradnju, koju koordinira Državna agencija za autoputeve Azerbejdžana, rade turske kompanije.

Put, od kojih neke dionice imaju četiri trake, a druge šest, obuhvata 58 podvožnjaka, 27 mostova i tri tunela.

Prema informacijama do kojih je došla Anadolu Agency, više od 80% izgradnje puta je već završeno.

Turska i Azerbejdžan takođe imaju železnički projekat za povezivanje turskog grada Karsa sa Nahičivanom. Projekat, čiji je tender dodijeljen, počeće u toku godine.

Po završetku ovih projekata, uspostaviće se nova saobraćajna veza između Turske i Azerbejdžana. Istovremeno će biti osigurana nesmetana drumska i željeznička komunikacija između Turske i Rusije preko Azerbejdžana, piše TRT WORLD.