Ako je noć 15. jula 2016. godine bila jedna od najmračnijih noći u modernoj turskoj historiji, onda je jutro nakon te noći bilo jedno od najsvjetlijih. Grupa pripadnika terorističke organizacije FETO koja je te noći poduzela akciju da eliminira demokratsku volju sravnjena je sa zemljom zahvaljujući volji turskog naroda koji se suprotstavio tenkovima, topovima i puškama. Sasvim je razumljivo da turski narod ovaj dan smatra praznikom i dijeli ovaj opravdani ponos sa cijelim svijetom.

15. juli se u Turskoj obilježava kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva, dok se ovim povodom u cijelom svijetu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, organizuje niz događaja. Najvažnija svrha ovih događaja koji se održavaju na međunarodnom nivou jedno je od pitanja koje je svijetu danas najpotrebnije; a to je podizanje svijesti o demokratiji i volji naroda te ukazivanje na značaj borbe protiv antidemokratskih ideja.

Kao jedan od najvažnijih elemenata demokratske volje, mediji i predstavnici medija to treba da shvate i najviše podrže, a čini se da su Avazu zasmetali događaji gdje je prikazana borba turskog naroda za demokratsku volju u noći 15. jula, iako su događaji održani na izuzetno miran način u našoj zemlji uz veliko interesovanje naših građana. Neprihvatljivo je da Avaz i autor teksta budu uznemireni danom koji osuđuje državne udare i veliča demokratiju, bez obzira na njihove političke stavove i lične interese. Svaki pripadnik slobodnih medija po prirodi mora biti za demokratiju i protiv svakog pristupa ili strukture koja nastoji da demokratiju i slobodu izražavanja stavi pod nadzor.

Bosna i Hercegovina je dobro upoznata i sa aktivnostima koje FETO kao kultna teroristička organizacija provodi u mnogim dijelovima svijeta tajnim, netransparentnim i ilegalnim sredstvima, isključivo zarad interesa i mračnih ambicija organizacije. Da bijesne pripadnike FETO-a nije obuzdao turski narod u noći 15. jula, njegova struktura u našoj zemlji vjerovatno bi smogla snage i hrabrosti da slične aktivnosti provodi u Bosni i Hercegovini. Iako do jučer nije prihvatao da u Bosni i Hercegovini postoji struktura terorističke organizacije FETO, čini se da je Avaz ovog puta došao pameti. FETO i dalje predstavlja prijetnju Bosni i Hercegovini. Srećom, Turska 15. jula svake godine ponovo podsjeća na ovu opasnost u cijelom svijetu, kao i u Bosni i Hercegovini. Da je Danijal Hadžović znao da Turska podsjeća cijeli svijet, pa i Sjedinjene Američke Države na mračnu stranu FETO-a i na vrijednost nacionalne volje i demokratije tako što otvara izložbe na Times Squareu u New Yorku i vozilima sa LED ekranima, najvjerojatnije mu ne bi toliko zasmetale izložbe otvorene na Baščaršiji, u srcu Sarajeva, možda bi čak bio i ponosan.

S druge strane, kao prijateljskoj i bratskoj zemlji, važno je da se borba turskog naroda te noći obilježi i u svijetu, a posebno kod nas, i da se podijeli bol te kobne noći, u kojoj su stradala 252 civila, dok ih je 2.734 ranjeno. Podijeliti bol, ujediniti se protiv mračnih i antidemokratskih snaga, je samo pokazatelj ljudskosti, isto kao što smo dijelili bol turskog naroda nakon razornog zemljotresa.

Ovo nije prvi put da su Avaz i Danijal Hadžović nedosljedni i da šire dezinformacije: Ne ustručavaju se pribjegavati lažima i upravljanju percepcijom u svakoj prilici koja im se ukaže. Nepromišljeni pristup koji unaprijed osuđuje Tursku zbog sporazuma o putovanju, koji je pripremljen u roku od 10 dana i proslijeđen nadležnim organima Bosne i Hercegovine na potpisivanje; prikazivanje turskih zvaničnika kao učesnika u unutarpolitičkim sukobima serviranjem fotografije bivšeg predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, protiv kojeg se vodi sudski postupak, sa zvaničnog sastanka od prije nekoliko godina kao da je nastala na nekom vjenčanju; napori da se minimiziraju investicije i pomoć Turske Bosni i Hercegovini stavljajući ih u neke kontekste sa Srbijom bez ikakve brige o istinitosti, koje niko ko je iole upoznat sa ekonomijom neće prihvatiti, može se objasniti samo namjerom da se ugroze prijateljski odnosi Turske i Bosne i Hercegovine.

Faktor.ba