Novi proizvodni prototip prvog turskog borbenog bespilotnog aviona Bayraktar KIZILELMA uspješno je završio svoj prvi testni let.

Turski gigant namjenske industrije, kompanija Baykar saopćila je da je ostvaren novi krupni iskorak u procesu razvoja Bayraktar KIZILELMA letjelice.

Treći prototip Bayraktar KIZILELMA sa repnim brojem TC-OZB3 uspješno je završio svoj prvi test letenja.

U julu je proizvodni prototip Bayraktar KIZILELMA PT-3 isporučen u AKINCI centar za obuku i testiranje u okrugu Corlu u provinciji Tekirdag.

Tu je prototip prvi put prošao test pokretanja motora sa sigurnosnim ograničenjima. Uslijedila su dodatna testiranja prije prvog leta.

Taj podvig prvog testnog leta izveden je jučer u kompleksu u Corluu, uz prisustvo čelnika kompanije Baykar Selcuka Bayraktara.

Aktivnosti identifikacije sistema su također uspješno obavljene tokom testa.

“Treći prototip Bayraktar KIZILELMA danas je uspješno završio svoj prvi let. Bio je to kratak probni let. Naša testiranja će se nastaviti. Neka bude za dobrobit i korist za našu domovinu i narod“, poručio je Bayraktar.

Prema informacijama navedenim u saopćenju, razvojne aktivnosti prvog turskog bespilotnog borbenog aviona Bayraktar KIZILELMA nastavljaju se planiranim redom.

Zahvaljujući iskustvima stečenim iz prvih prototipova, napravljene su značajne promjene u proizvodnom prototipu. Pored strukturnih poboljšanja, korekcije su napravljene i na arhitekturi avionike.

Let je izveden sa alternativom motora sa naknadnim sagorijevanjem, čija je integracija uspješno završena. Bayraktar KIZILELMA, koji će se približiti brzini zvuka sa svojim snažnim novim motorom, moći će mnogo bolje manevrirati pri velikim brzinama zahvaljujući aerodinamičkim poboljšanjima. Moći će obavljati najizazovnije misije zahvaljujući integriranom AESA radaru.

Projekat Bayraktar KIZILELMA je započeo 2021. godine, a Bayraktar KIZILELMA sa repnim brojem TC-OZB je s proizvodne trake izašao 14. novembra 2022. godine, nakon čega je prebačen u centar za obuku i testiranje AKINCI.

Nakon uspješno završenih zemaljskih testova, prvi let je obavio 14. decembra 2022. godine. Bayraktar KIZILELMA je poletio za svega godinu dana.

Bayraktar KIZILELMA napravio je epohalne letove tokom TEKNOFEST-a 2023. godine.

Bayraktar KIZILELMA tada je izveo formacijske letove sa bespilotnom letjelicom Bayraktar AKINCI TIHA, a potom je izveo formacijski let sa konceptom flote na nebu Istanbula u kojoj su bili još i borbeni avion F-16 SOLOTURK i mlazni avion F-5.

Ovi koncepti letenja smatraju se prekretnicom u historiji svjetske avijacije i očekuje se da daju smjernice zračnih akcija u budućnosti.

Bayraktar KIZILELMA će biti revolucionarna platforma, posebno sa svojim mogućnostima slijetanja i polijetanja na brodovima sa kratkim pistama, kao što je brod TCG Anadolu, još jedan turski megaprojekt koji je u poodmakloj fazi testiranja.

Sa ovom sposobnošću, igrat će stratešku ulogu u zaštiti turskih mora.

Kompanija Baykar, koja je od početka sve svoje projekte izvodila vlastitim sredstvima, ostvarila je 83 posto svog prihoda od izvoza od početka procesa istraživanja i razvoja bespilotnih letjelica 2003. godine.

Ostvarivši izvoz od 1,8 milijardi dolara u 2023. godini, Baykar je bio među prvih deset kompanija s najvećim izvozom u svim sektorima u Turkiye.

Baykar je tako postao izvozni lider odbrambene i avioindustrije 2021., 2022. i 2023. godine, prema podacima Direkcije odbrambene industrije Turske i Skupštine turskih izvoznika (TIM).

Izvozni ugovori čine 97,5 posto svih dogovorenih poslova Baykara, a potpisani su sa 33 zemlje koje žele kupiti bespilotne letjelice Bayraktar TB2 SIHA, kao i sa deset zemalja zainteresiranih za bespilotnu letjelicu Bayraktar AKINCI TIHA. Ukupno 34 zemlje su potpisale ugovore da uvezu oba ova modela Baykarovih bespilotnih letjelica.