U povodu desete godišnjice smrti Sulejmana Tihića, bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Stranke demokratske akcije, u srijedu je u Bosanskom Šamcu održana promocija fotomonografije "Sulejman Tihić - Državnik u izazovnim vremenima" autora Dževada Mahmutovića, prenosi Faktor.

- Ova fotomonografija je podsjetnik svima nama da je u teškim vremenima bio jedan političar koji je prošao kroz najgore moguće golgote tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, koji je mučen, zlostavljen, proveo gotovo četiri mjeseca u logorima, ali ipak preživio i koji je nakon svega toga bio spreman raditi na pomirenju, suživotu, graditi život u multietničkoj zajednici uvijek spreman za razgovor, za kompromis, uporan i odlučan da svakog dana napravi korak naprijed i tako korak po korak, ali uvijek naprijed.

Ova spremnost na kompromise i saradnju nije nešto što je omiljeno i poželjno u bosanskohercegovačkoj politici te je Sulejman Tihić vrlo često bio kritikovan zbog toga. Vrijeme pokazuje, a vjerujem da će još više, da je to jedino moguća politika za uspješnu, stabilnu i sigurnu Bosnu i Hercegovinu - kazao je Mahmutović.