Film danskog reditelja Thomasa Vinterberga "Another Round" dobitnik je ovogodišnje prestižne filmske nagrade Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma u kojoj se takmičio i bosanskohercegovački film "Quo vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić.

Ovogodišnja 93. ceremonija dodjela prestižne filmske nagrade Oscara održana je večeras u Los Angelesu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Vinterberg je u obraćanju na ceremoniji dodjele Oscara kazao kako su željeli napraviti film koji će "slaviti život", prisjetivši se u suzama kćerke koja je u vrijeme nastajanja filma stradala u saobraćajnoj nesreći.

Ceremonija dodjele Oscara održana je u dvorani Dolby u Los Angelesu, dva mjeseca kasnije nego što je prethodno planirano, a prvobitno je odgođena zbog pandemije koronavirusa.

U kategoriji za međunarodni najbolji film našli su se "Another Round" (Danska), "Better Days" (Hong Kong), "Collective" (Rumunija), "The Man Who Sold His Skin" (Tunis) i "Quo vadis, Aida?" (Bosna i Hercegovina).

Film bh. rediteljice Jasmile Žbanić tematizira genocid u Srebrenici.

Od ukupno 23, ovo su neke od kategorija za ovogodišnju dodjelu Oscara:

U kategoriji za najbolji film nominovano je sedam naslova i to "The Father", "Judas and the Black Messiah", "Mank", "Minari", "Nomadland", "Promising Young Woman", "Sound of Metal" i "The Trial of the Chicago 7".

U kategoriji za najbolju mušku glavnu ulogu nominovani su Riz Ahmed (Sound of Metal), Chadwick Boseman (Ma rainey’s Black Bottom), Anthony Hopkins (The Father), Gary Oldman (Mank) i Steven Yeun (Minari).

U kategoriji za najbolju mušku sporednu ulogu za Oscara se utrkuju Sacha Baron Cohen (The Trial of the Chicago 7), Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah), Leslie Odom JR (One Night in Miami) te Lakeith Stanfield (Judas and the Black Messiah).

U kategoriji za najbolju žensku glavnu ulogu takmiče se Viola Davis (Ma rainey’s Black Bottom), Andra Day (The United States vs. Billie Holiday), Vanessa Kirby (Pices of A Woman) i Frances McDormand (Nomadland) i Carey Mulligan (Promising Young Woman).

A u borbi za "Oscara" u kategoriji najbolje sporedne glumice nominovane su Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan), Glen Close (Hillbilly Elegy), Olivia Colman (The Father), Amanda Sefried (Mank) i Yuh-Jung Youn (Minari).

U kategoriji za najbolju režiju našli su se Thomas Vinterberg (Another Round), David Fincher (Mank), Le Isaac Chung (Minari), Chloe Zhao (Nomadland) i Emerald Fennel (Promising Young Woman).