Albanija je na posljednjem mjestu u Evropi po dohotku po glavi stanovnika i kupovnoj moći, prema novoobjavljenim podacima Eurostata za 2021. godinu, piše portal EUractiv. 

Podaci pokazuju da bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u Albaniji iznosi samo 32 posto prosjeka Evropske unije.

Iako je došlo do blagog poboljšanja od jednog procentnog poena u odnosu na prethodnu godinu, ostale zemlje u regionu su se brže kretale u tzv. procesu konvergencije, što znači da rastu bržom stopom od EU i da sustižu evropski prosjek u datom periodu.

U Sjevernoj Makedoniji, na primjer, indikator se poboljšao s 38 posto prosjeka EU na 42 posto u istom periodu.

Srbija je imala 44 posto, Crna Gora 48 posto, u odnosu na prethodnih 45 posto, a Bosna i Hercegovina je na 33 posto u odnosu na bruto domaći proizvod EU. Podaci za Kosovo nisu dostupni.

U drugom indikatoru, individualna potrošnja po glavi stanovnika koji mjeri potrošnju prema paritetu kupovne moći i nivou cijena, Albanija je na posljednjem mjestu.

Ova zemlja koja je i kandidat za članstvo u EU dosegla je samo 39 posto prosjeka EU, isto kao i što je bio slučaj i prošle godine i stoji mnogo lošije od prosjeka koji iznosi 48 posto u slučaju zemalja kandidata (bez Türkiye).

Prema Eurostatu, Luksemburg i Irska su 2021. godine zabilježile najveći BDP po stanovniku po paritetu kupovne moći u Evropi, sa 168 posto i 119 posto iznad prosjeka EU.

Danska je bila treća s 33 posto iznad prosjeka EU, Holandija četvrta s 30 posto više, a Austrija i Švedska obje s 23 posto više.

Nasuprot tome, Bugarska je bila 43 posto ispod prosjeka EU, Grčka 36 posto, a Slovačka 31 posto ispod EU prosjeka.