Bosanskohercegovački reper Adnan Hamidović Frenkie predstavio je svoj jubilarni deseti album “Manifest”, koji donosi jedanaest novih pjesama i dva videospota. Na pjesmama čujemo prepoznatljivog Frenkija, koji propituje trenutačno stanje društva, identitet, naš mentalitet i percepciju sebe samog i društva u cjelini. O novim pjesmama i “stanju nacije” za novi broj Stava, koji izlazi u petak, 10. maja 2024. godine, govori Adnan Hamidović Frenkie.

S obzirom na to na su pjesme “Identitet” i “Sivi dom” izazvale pravu buru na društvenim mrežama, Frenkie ističe kako mu je bilo mi je jasno da će pjesme zbog tematike izazvati dosta reakcija. “Identitet” zbog trenutne situacije, a “Sivi dom” jer je ta priča i taj mentalitet naša svakodnevnica.

„Na kraju, to je i smisao muzike, da izazove neke emocije i misli. Jasno nam je svima da živimo u opakom vremenu, rat u Ukrajini, genocid u Gazi, brojni protesti oko tog sukoba, gdje se jasno vidi da građani imaju suprotne stavove od političara. Zatim, kad složimo sliku i pogledamo našu regiju, tu je također napeto. Političari u komšiluku rade sve kako bi nas oslabili i destabilizirali, i ne samo u komšiluku, čak i političari u našoj državi. To je danas svima jasno. U takvom vremenu za mene je bitno da zauzmem jasan stav i kažem na čijoj sam strani. To je možda i najbitnija poruka“, kazao je Frenkie.

U pjesmi „Identitet“ upečatljiva je izjava „Bosna je tu, Allahimanet“. Ovu poruku Adnan Hamidović Frenkie je prokomentirao u našem intervju kazavši: „

Više je to poruka susjednim političarima da konačno istinski prihvate postojanje Bosne i Hercegovine. Jer očigledno je da oni Bosnu vide kao 'privremenu tvorevinu' i da iza kulisa rade sve da je oslabe. Ima tu politike i blefiranja, ali ima ljudi koji zaista žele da Bosna ne postoji. Ja sam toga svjestan, živim s tom činjenicom i želim kroz muziku da dižem svijest o tome. Nemam ništa protiv nikoga i svima bujrum, al’ shvatite da ćemo se mi brinuti o našoj državi, a ne vi!“

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Stava.

Identitet

Fala ti komšija, al’ ne treba savjet

Glavni grad nije ni Beograd ni Zagreb

Znam da je to teško prihvatit' za te

Al’ Bosna je tu, Allahimanet

I neće se oduzeti ni tačka ni zarez

Kažem to ponosno, čista mi je savjest

Džaba galama, napad i lavež

Ljubav i ponos ne možeš da ukradeš.

Sivi dom

Boli me briga za vaše kasete, ploče, idole

Ja nisam dijete sarajevske pop-rock škole

Ja nisam imao dugu kosu, mrzim motore

Ne sviram gitaru, meni nije krivo more

Moja mahala je mračna, ljuta i pusta

I ne zanima me šta kažu Nele i Kusta

Poštujem mangupe koji su ostali tu u ratu

I boli me briga đe je Brega pio kafu

 

Fraze

Izražavamo zabrinutost zbog oštre retorike

EU integracije nemaju alternativu

A kako će nam najugroženiji dočekati zimu

Počeo SFF, grad je opet prepun

Milorad Dodik najavio referendum

Na Kosovu incidenti, napeto je stalno

Kurti napao goloruki srpski narod

Počela izgradnja dionice autoputa