Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) sprovodi kampanju kojom kroz različite aktivnosti u općinama regije Sandžak nastoji da kod roditelja dodatno podigne svijest o značaju upisa djece na nastavu na bosanskom jeziku, u školskoj 2025/26. godini. Aktivnosti se sprovode u okviru kampanje "Biram bosanski, čuvam identitet", tokom koje, između ostalog, predstavnici ovog nacionalnog savjeta obilaze škole i predškolske ustanove, prenosi Anadolija.

Predsednik Odbora za obrazovanje BNV, Dženis Šaćirović, kaže da rukovodstvo tog nacionalnog savjeta mjesecima sprovodi opsežnu i konkretnu kampanju upisa učenika i učenica na kompletnu nastavu na bosanskom jeziku.

- Počeli smo malo ranije od samog upisa, već od februara mjeseca, sa Prijepoljem, Sjenicom, Tutinom i naravno u Novom Pazaru također sprovodimo kampanju. Upis učenika, kao što znate, traje od 1. aprila do kraja maja i mi smo tu da korespondiramo sa direktorima škola, sa službama, sa nastavnicima, učiteljima, profesorima u osnovnim i srednjim školama. Naš cilj je da se ove godine broj učenika poveća, da cjeloukupan nastavni proces bude kvalitetniji i radimo na tome - izjavio je za Anadolu predsednik Odbora za obrazovanje BNV-a Dženis Šaćirović.

On kaže da se broj učenika u nastavi na maternjem jeziku Bošnjaka povećava iz godine u godinu. Naglašava da je broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku u Tutinu i Sjenici na zadovoljavajućem nivou, a da je nešto manji u Novom Pazaru a da je ove godine cilj da se u Prijepolju upiše što više prvaka.

- Kao što znate i tamo se izvodi nastava na bosanskom jeziku, ali u samo jednoj školi. Tako je naš cilj ove godine bio da težište kampanje promocije upisa na bosanski prenesemo na Prijepolje. Tamo smo održali tribinu, imali smo i sastanke sa nastavnicima i sa roditeljima. Prvi bilbord u cilju i svrsi kampanje za upis učenika je upravo postavljen u Prijepolju i tamo smo intenzivno aktivni na tom polju - naveo je Šaćirović.

Šaćirović kaže da je svijest roditelja, svijest Bošnjaka i Bošnjakinja jedan od najbitnijih faktora u cjelokupnom procesu. Jedan od ciljeva BNV prilikom upisa prvaka je, navodi on, da djeca Bošnjaka po automatizmu budu upisana na nastavu na bosanskom jeziku, bez potrebe da se roditelji izjašnjavaju da li će dijete nastavu pohađati na bosanskom ili srpskom jeziku.

- To je nešto od čega mi nikada nećemo odustati, to je nešto što mi potenciramo, to je nešto za što se nadamo da ćemo i uspjeti, kao što neke nacionalne zajednice zapravo u Republici Srbiji koriste takav način i smatramo da je opredjeljivanje suvišna stvar u procesu odlučivanja za nastavu na materijem jeziku, jer ne možete se vi opredjeljivati ako ste već opredjeljeni, ako ste Bošnjak, onda po automatizmu vi trebate ići na nastavu na bosanskom jeziku i to je nešto što mi potenciramo i zapravo to bi puno olakšalo i naš put. Mislim da puno energije trošimo na promovisanje nečega što postoji hiljadu godina, što je naše i što zapravo je puno više od jezika i neke govorne mehanike.

Zapravo, bosanski jezik u nastavi predstavlja jedan kompleksan i kompletan sadržaj, tu se izučava historija, običaji, kultura, vlastiti identitet, vlastiti pisci, jedna prosto identitetska obilježja koja su neodvojiva od onoga što mi deklarativno jesmo - istakao je Šaćirović.

Novopazarac Emir Ajdinović kćerku je nedavno upisao u prvi razred osnovne škole, na nastavu na bosanskom jeziku. Za Anadolu ističe duboko ukorenjenu pripadnost i ponos prema svojoj zajednici i važnost obrazovanja na bosanskom jeziku kao ključnog koraka ka očuvanju i njegovanju identiteta Bošnjaka.

- Najpre da pohvalim nadležna ministarstva Republike Srbije jer su zakonima, a i u praksi u potpunosti omogućili pripadnicima nacionalnih manjina da se obrazuju na svojim maternijim jezicima. Za mene nije bilo dileme, dijete sam upisao na nastavu na bosanskom, jer smo Bošnjaci. Verujem da je nastavni plan i program za obrazovanje učenika na bosanskom jeziku dobar i da će vremenom biti sve bolji - rekao je za Anadolu Novopazarac, Emir Ajdinović, otac budućeg đaka prvaka u nastavi na bosanskom jeziku.

Učiteljica novopazarske Osnovne škole "Mur", Dina Bogućanin Hamidović, navodi da je nastava na bosanskom jeziku u toj obrazovnoj ustanovi veoma zastupljena, i da čak 90 posto učenika od prvog do osmog razreda pohađa nastavu na bosanskom jeziku.

- Od četiri odjeljenja u generaciji, svake godine imamo tri odjeljenja koja pohađaju nastavu na bosanskom jeziku i jedno odjeljenje učenika koje pohađa nastavu na srpskom jeziku, ali i oni imaju predmet bosanski jezik sa elemntima nacionalne kulture.

Kao učiteljica sam baš zadovoljna odzivom i sviješću naših sugrađana i roditelja koji upisuju djecu na naš maternji, bosanski jezik. Jezik je jako važan za očuvanje identiteta jednog naroda i jednog društva. Što se tiče nastave i toka nastave, naravno da bi moglo biti bolje, mi se trudimo da neke stvari ispravimo, ali trenutno sam zadovoljna kako se nastava na bosanskom odvija, ali i uspejhom naših učenika - izjavila je za Anadolu učiteljica Dina Bogućanin Hamidović.

Uprkos naporima BNV, nastava na bosanskom jeziku nije implementirana u svim sredinama gdje žive Bošnjaci. Prema evidenciji koju vodi BNV, nastavu na bosanskom jeziku pohađa oko 17 hiljada učenika osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova u regiji Sandžak, na jugozapadu Republike Srbije.