Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je uputio poruku povodom obilježavanja 19. maja, Dana omladine i sporta, što je ujedno i Dan sjećanja na prvog predsjednika moderne Republike Turkiye Mustafu Kemala Ataturka, javlja Anadolija.

Erdogan je naglasio trajnu važnost ovog događaja, nazvavši ga "kamenom temeljcem" za izgradnju snažne Turske.

"Ovaj datum označava iskru za nezavisnost i buduće težnje naše nacije protiv neprijateljske okupacije. Borba širom zemlje koja je počela u Samsunu proširila se po cijeloj Anadoliji, dostižući kritične momente u Amasiji, Erzurumu, Sivasu i na kraju u Ankari", rekao je turski predsjednik.

Erdogan je ponovo potvrdio važnost "duha 19. maja", opisujući ga kao najveće dobro Turske u suočavanju sa savremenim izazovima.

"Naša borba za razvoj, rast i osnaživanje može se nastaviti samo prihvatanjem suštine, principa, ideala i ciljeva 19. maja", dodao je turski predsjednik.

Inače, 19. maja 1919. godine Mustafa Kemal Ataturk je počeo borbu za nezavisnost svog naroda, te postavio temelje današnje Turske. Zbog toga je 19. maj izuzetno važan u toj zemlji.

Dan omladine i sporta obilježava se raznim manifestacijama u Republici Turkiye, kao i u drugim državama svijeta u kojima živi turska dijaspora.