Promocija monografije “A bili su samo djeca – zločini nad djecom Vlasenice 1992-1995.”, autora Husejina Omerovića, biće održana u Vogošći u utorak 18. juna u Velikoj Sali Općine Vogošća. Osim autora, o monografiji će govoriti Amir Mustafić, dr. Sead Muratović i Hajrudin Mešić.

Knjiga dominantno govori o zločinima nad bošnjačkom djecom Vlasenice u periodu 1992-1993. godine na području prijeratne opštine Vlasenica, ali i u vrijeme okupacije sigurne zone UN-a Srebrenica u julu 1995. godine.

Omerović za potrebe ove monografije istražio i utvrdio potpuni identitet svakog ubijenog djeteta, te je istražio i opisao okolnosti u kojima su djeca ubijena, zatim mjesta i načine ubistava, masovne grobnice u kojima su posmrtni ostaci neke djece pronađeni, kao i mjesta i datume njihovog ukopa.

Cilj mu je bio i utvrditi strukturu djece, otrgnuti ih od zaborava i smjestiti u historiju neizbrisivog vremena.

Omerović je dugotrajnim i iscrpnim istraživanjem utvrdio da je u spomenutom periodu ubijeno 261 dijete s prostora prijeratne opštine Vlasenica. To je 10 posto od ukupnog broja žrtava s područja Vlasenice (2.637).

Od ukupnog broja ubijene djece (261), Omerović je došao do podatka da je ubijeno 98 maloljetnih dječaka nakon okupacije sigurne zone UN-a Srebrenica u julu 1995. godine.

Ukupno je ubijeno 197 muške (75%) i 64 ženske djece (25%). Posmrtni ostaci za 55 djece još uvijek nisu pronađeni.

U svojoj monografiji objavio je 185 fotografija ubijene djece, te 48 slika nišana ubijene djece za koju nije bio u mogućnosti pribaviti fotografije. A tu je i 28 crvenih ruža za djecu za koju nije uspio pribaviti ni fotografije, niti slike nišana, jer se radilo o maloj djeci i djeci čije su stvari i fotografije uništene.

U prilogu knige nalazi se i spisak sa podacima o ubijenoj djeci Vlasenice.

Husejin Omerović rođen je 17. avgusta 1957. godine u selu Skugrići, opština Vlasenica. Osnovnu školu završio je u mjestu rođenja, srednju u Sarajevu, a Filozofski fakultet, Odsijek Orijentalistika u Prištini 1982. godine.

Od početka agresije na našu zemlju bio je pripadnik Oružanih snaga naše zemlje, a demobilisao se u maju 1996. godine.

Između ostalog, radio je u Federalnom ministarstvu odbrane, Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, a bio je i profesor na Američkom univerzitetu u Sarajevu. Omerović je autor i još jedne knjige – “Žrtve genocida na području Vlasenice 1992-1995” (2016.).