Bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu prije izbora neće biti presuđeno u krivičnom predmetu koji se u New Yorku vodi protiv njega, objavio je jučer sudija Juan Merchan, objašnjavajući da je odluku da odgodi izricanje presude donio i da bi izbjegao bilo kakav utjecaj na ishod predsjedničke utrke.

Merchan je u novom pismu na četiri stranice napisao da će osuditi Trumpa 26. novembra – ako bude potrebno – kao odgovor na zahtjev Trumpovih advokata da se povuče izricanje presude.

Trump je u maju osuđen po 34 tačke optužnice za falsificiranje poslovnih zapisa kako bi prikrio tajnu isplatu novca jednoj filmskoj zvijezdi za odrasle koja je izjavila da je imala aferu s bivšim predsjednikom. Međutim, Trumpova presuda je bila na čekanju mjesecima nakon što su Trumpovi advokati tražili da se osuda poništi zbog presude Vrhovnog suda o predsjedničkom imunitetu.

Osim što je odložio izricanje presude za 26. novembar, Merchan je napisao da će se o Trumpovom prijedlogu za poništenje presude zbog odluke Vrhovnog suda o imunitetu odlučiti 12. novembra, što je također nakon izbora. Merchan je u svom pismu napisao da je svojom presudom o imunitetu Vrhovni sud "donio historijski značajnu odluku".

Glasnogovornik Trumpove kampanje Steven Cheung odgovorio je na odluku, rekavši: "Ne bi trebalo biti izricanja presude u lovu na vještice koje pred izbore provodi tužilaštvo Manhattana."

“Prema nalogu Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, ovaj slučaj, zajedno sa svim ostalim Haris-Bidenovim prevarama, treba odbaciti”, rekao je Cheung.

Glasnogovornik okružnog tužioca Manhattana Alvina Bragga rekao je u izjavi: “Porota od 12 Njujorčana brzo je i jednoglasno osudila Donalda Trumpa po 34 tačke optužnice. Ured tužioca na Manhattanu  spreman je za izricanje presude na novi datum koji je odredio sud.”

Ured okružnog tužioca nije se protivio odgađanju Trumpove kazne, što je Merchan citirao u svojoj odluci u petak.

Odluka da se izricanje presude povuče nakon izbora 5. novembra označava još jedno odlaganje koje je bilo uobičajeno u svim Trumpovim krivičnim slučajevima otkako je optužen četiri puta – u New Yorku, Floridi, Washingtonu, DC i Georgiji – 2023. godine. Sudija je u julu odbacio slučaj sa povjerljivim dokumentima na Floridi – iako se specijalni tužilac žalio na tu odluku – dok su druga dva slučaja vezana za 6. januar zaustavljena i neće se nastavljati dok ne prođu izbori.

(CNN)