Allan Lichtman, istaknuti američki historičar i profesor na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, D.C., poznat je po svojoj metodi predviđanja ishoda predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njegova metoda, poznata kao “13 ključeva za Bijelu kuću”, omogućila mu je da tačno predvidi ishod 9 od posljednjih 10 predsjedničkih izbora. Ipak, 2000. godine je pogrešno predvidio pobjedu Ala Gora. Sada, Lichtman je iznio svoje predviđanje za izbore 2024. godine, vjerujući da će Kamala Harris pobjediti.

Metoda “13 ključeva”

Lichtmanova metoda se zasniva na analizi 13 ključnih faktora koji utiču na ishod predsjedničkih izbora. Ovi faktori uključuju stanje ekonomije, društvene nemire, skandale, uspjehe i neuspjehe aktualne administracije, kao i harizmu kandidata.

Prema Lichtmanu, ako šest ili više ključeva ide u korist izazivača, izazivač će pobjediti. Ako šest ili više ključeva ide u korist aktuelnog predsjednika ili njegove stranke, oni će zadržati Bijelu kuću.

Predviđanje za 2024. godinu

Za izbore 2024. godine, Lichtman veruje da će Kamala Harris, trenutna potpredsjednica SAD, pobjediti Donalda Trumpa, bivšeg predsjednika koji se ponovo kandiduje. Prema njegovoj analizi, Harris ima prednost u nekoliko ključnih oblasti:

Ekonomija: Iako je ekonomija SAD doživjela izazove tokom pandemije COVID-19, oporavak je bio stabilan, a nezaposlenost je na niskom nivou. Ovo ide u korist aktualne administracije.

Društveni nemiri: Iako su društveni nemiri i dalje prisutni, administracija je uspjela da sprovede nekoliko ključnih reformi koje su smanjile tenzije.

Skandali: Trumpova administracija je bila pogođena brojnim skandalima, dok je Kamalina reputacija relativno čista.

Harizma: Iako Trump ima snažnu bazu podrške, Harris je uspjela da privuče široku koaliciju birača, uključujući mlade, žene i manjine.

Da li će Kamala Harris proći kao Al Gore?

Interesantno je primjetiti sličnosti između Al Gora i Kamale Harris. Oboje su članovi Demokratske stranke sa značajnim političkim karijerama, fokusom na klimatske promjene i podrškom za prava manjina. Al Gore je bio predsjednički kandidat 2000. godine, ali je izgubio u kontroverznom prebrojavanju glasova na Floridi. Pitanje koje se postavlja je: da li će Kamala Harris proći kao Al Gore ili će uspjeti da prevaziđe izazove i pobjedi na izborima 2024. godine?

Reakcije na predviđanje

Lichtmanovo predviđanje izazvalo je brojne reakcije u političkim krugovima. Pristalice Kamale Harris vide ovo kao potvrdu njenog liderstva i sposobnosti da vodi zemlju. S druge strane, pristalice Donalda Trumpa odbacuju Lichtmanovu analizu, tvrdeći da su njegovi ključevi zastarjeli i da ne uzimaju u obzir specifičnosti trenutne političke klime.

Iako su predviđanja Allana Lichtmana zasnovana na rigoroznoj analizi i historijskim podacima, ishod predsjedničkih izbora uvijek ostaje neizvjestan. Politička scena je dinamična i može se brzo promjeniti. Ipak, Lichtmanova metoda “13 ključeva” ostaje jedan od najpouzdanijih alata za predviđanje ishoda izbora, a njegovo predviđanje za 2024. godinu sigurno će biti pažljivo praćeno.