Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u srijedu je sudjelovao na svečanosti otvaranja Lastine tvornice za proizvodnju keksa u Čapljini, koju su simboličnim presijecanjem vrpce otvorili čapljinski mališani.

Ministar Dedić podsjetio je da Čapljina i njena Lasta imaju dugogodišnju tradiciju proizvodnje keksa te da se današnjim otvorenjem ova tradicija samo nastavlja, posebno na zadovoljstvo svih njezinih potrošača.

- Drago nam je da su prepoznatljivi Lastini proizvodi ponovo na domaćem i inozemnim tržištima. Sretni smo da kroz podršku ovakvim investicijama imamo priliku doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i rastu izvoza koji su garant unapređenja bosanskohercegovačke ekonomije, a Federalno ministarstvo poljoprivrede je tu da podrži svaki sličan projekat - rekao je ministar Dedić.

Federalni ministar je čestitao biznismenu i vlasniku Laste Petru Ćorluki, kao i svim uposlenicima, koji su, kako je rekao, odličan primjer izvrsnosti. Ćorluka je zahvalio resornom federalnom ministarstvu, te najavio i proizvodnju austrijskih medenjaka u Lasti.

Navodi da je Lasta zabilježila zapažene rezultate u BiH u prodaji, te će raditi na širenju proizvodnje i tržišta u susjednim zemljama. Kako je kazao, u Lastu je uloženo oko 20 miliona eura i tu se neće stati.

- Imali smo pomoć Federalnog ministarstva poljoprivrede koje je imalo jedan tender, na koji smo se mi javili i dobili sredstva. Kupili smo brend iz Austrije star 120 godina, oni su specijalisti u proizvodnji medenjaka. Već u lipnju ove godine doći će njihov glavni tehnolog i ovdje će se proizvoditi njihovi medenjaci. Pod tim brendom ćemo izvoziti u Njemačku i Austriju - kazao je Ćorluka. 

Kako je kazao, Lasta za sada radi u dvije smjene, a nada se će uskoro krenuti i proizvodnja slastica u trećoj smjeni.