Zoran Turković ponovo će biti kandidat na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika Stoca. On je ovo potvrdio u objavi na društvenoj mreži Facebook. Podsjetimo, Turković je bio kandidat probosanskih stranaka i na prošlim lokalnim izborima.

Podršku kandidaturu, kako kaže, već je dobio od nekih političkih stranaka. Ostale je pozvao da to isto urade, a najsretniji bi bio da mu podršku daju svi građani Stoca bez obzira na nacionalnu pripadnost.

„Motiv i razlozi za moju kandidaturu je moja želja da sa pozicije gradonačelnika, koja to realno govoreći i omogućuje, napravim zaokret u vođenju općinske administracije koja u ovom dosadašnjem postratnom periodu nije učinila dovoljno na planu razvoja općine na privrednom, kulturnom i sveukupnom društvenom planu. Takođe, smatram da nije dovoljno učinjeno ni na rješavanju ključnog problema koji inače opterećuje većinu multietničkih sredina u BiH, pa time i Stolac, a koji se tiče ravnopravnosti svih etničkih zajednica u društvenom životu lokalne zajednice“, kazao je Turković.

Zoran Turković je po nacionalnosti Bošnjak. Bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Za sebe kaže da nikad nije bio član bilo koje političke stranke niti je bio član upravnih ili nadzornih odbora bilo kojeg javnog preduzeća, a ipak je uspješan privrednik. Iako nikad nije bio član neke političke stranke, u periodu od 2000. do 2004. godine Zoran je bio predsjednik Općinskog vijeća Stolac. Na izborima 2020. podržan je od “Inicijative za Stolac” i probosanskih stranaka.

Turković rođen je 1956. godine u Stocu. Osnovnu i srednju školu završio je u Stocu, a 1979. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru. Nakon studija, zaposlio se u preduzeću RMKTGA, poznatijem kao Željezara “Stolac”, na poslovima knjigovodstva i računovodstva. Pomoćnik direktora ovog preduzeća postao je 1990. godine. Poslije rata, 1996. godine, osnovao je Agenciju za vođenje poslovnih knjiga “Bilans” u Mostaru. Nakon što je završio školu za certificiranog računovođu i ovlaštenog revizora, osnovao je revizorsku kuću “Auditing” Mostar. Njegove su firme, kako kaže, ponajjače u južnom dijelu BiH što se tiče poslova računovodstva i revizije. Zapošljava 20-ak radnika u poslovnicama u Mostaru i Stocu. Bio je član Komisije za računovodstvo i reviziju FBiH. “Da slikovito kažem, to vam je u našoj struci kao ministarsko vijeće, vrhovno tijelo koje regulira računovodstvo i reviziju”, kaže Turković.